Hoppa till huvudinnehållet

Sofia Wilsons specialintresse - att hänga med superkändisar

Publicerad:
Fangirl. Sofia Wilson från Grästorp har serier som sitt stora intresse och har rest land och rike runt för att träffa karaktärerna i favoritserierna.
Fangirl. Sofia Wilson från Grästorp har serier som sitt stora intresse och har rest land och rike runt för att träffa karaktärerna i favoritserierna. Foto: Thomas Kühnel

Många har en föreställning om hur en typisk sci fi-nörd ser ut och är, mycket tack vare hur dessa personer målas upp i såväl filmer till serier.

Så när Sofia, Wilson, 41, från Grästorp, berättar om sitt absolut största intresse som bland annat är just sci fi och att besöka seriekonvents, blir de flesta förvånade, även om stereotypen till viss del stämmer, enligt Sofia.

– Många blir förvånade över mitt intresse och förstår inte grejen, och på mässorna är det många "typiska nördar" - och jag då, säger Sofia.

Sedan barnsben har film och tv-serier upptagit Sofia Wilsons fritid, som aldrig intresserades av sport eller andra aktiviteter som barn vanligen sysselsatte sig med. I stället var det fullt fokus på film, där science fiction, skräck, action och andra fartfyllda genrer stod högst i kurs.

– Drama och sån skit har aldrig varit för mig. Jag gillar när det händer grejer, säger hon.

I dagsläget har hon ett schema för alla serier hon följer, där drygt 50 olika serier står uppradade, för att hålla koll.

– Utan listan hade jag inte kommit ihåg allt jag följer eller vilket avsnitt jag är på.

En serie hon inte följer idag, men som har lagt grunden till allt, är den amerikanska tv-serien V från 1983, som handlar om att jorden invaderas av utomjordingar och som är den solklara favoriten än idag.

Favoritserien genom tiderna är serien V, därav gesten.
Favoritserien genom tiderna är serien V, därav gesten. Foto: Thomas Kühnel

– Egentligen är den jättetöntig i jämförelse med vad jag ser på i nutid, men den betyder mycket för mig, säger hon och lägger till en anekdot:

– Robert Englund är med i serien och jag fick chansen att träffa på en comiccon-mässa i Göteborg, där de flesta ville ta bild med honom på grund av hans roll som Freddy Kreuger i Terror på Elm street. Därför blev han helt till sig när jag bara ville prata om V, vilket slutade med att jag fick en gratis autograf, berättar Sofia glatt åt minnet.

Även om film-och serieintresset ständigt har varit närvarande för Sofia, så var det inte förrän långt senare i livet som hon åkte på sitt första seriekonvent, efter att hon fått reda på att skådespelare från serien Arrow skulle medverka vid ett Europa-konvent.

2015 besökte Sofia sitt första serie-konvent där hon mötte skådespelare från serien Arrow.
2015 besökte Sofia sitt första serie-konvent där hon mötte skådespelare från serien Arrow. Foto: Thomas Kuhnel

– Jag kände direkt att jag ville åka. Efter det så har det bra fortsatt och jag har åkt på olika konvents varje år och genom det har jag träffat så många nya vänner från olika länder som delar mitt intresse. Det blir en otrolig gemenskap, samtidigt som man får träffa karaktärerna i serierna man följer, det är något speciellt.

Idag finns en uppsjö av konvents med olika teman där människor samlas kring sina gemensamma intressen. Just seriemässor innehåller oftast en bred mängd av olika slags arrangemang som är kopplade till serier, där en eller flera rollfigurer finns på plats för att skriva autografer, ta fotografier, sitta med i paneler och så vidare. Utöver det finns en rad saker till försäljning, vilket kan vara en signering eller ett manusskript.

– Jag har ett signerat manus från serien Ally Mcbeal, det var jag tvungen att köpa, säger Sofia och visar upp en sida.

För 500 spänn fick Sofia ett originalmanuskript från serien Ally Mcbeal.
För 500 spänn fick Sofia ett originalmanuskript från serien Ally Mcbeal. Foto: Thomas Kühnel

Alla mässor Sofia har deltagit på har lett fram till en stor samling av fotografier och autografer, och i lägenheten står flera fotografier framme från olika tillfällen. Men smakar det så kostar det - det är ingen billig hobby hon sysslar med.

Några signeringar från Peter Englund, som är mest känd för sin roll som Freddy Kreuger i Terror på Elm street.
Några signeringar från Peter Englund, som är mest känd för sin roll som Freddy Kreuger i Terror på Elm street. Foto: Thomas Kühnel

– Det konventet jag besökt allra mest är ett i Italien, där man måste göra en donation för att få ett pass, där lägsta summan är på 7 000 kronor. Sen kostar allt pengar, autografer är billigare, medan meet and greet där man får träffa sin idol eller vad det kan vara för att prata och ställa frågor, kan kosta riktigt mycket. Men för mig är det värt det, det har andra dock svårt att förstå säger Sofia med ett skratt.

– Mina vanliga kompisar fattar inte grejen. Men för mig är det viktigt att få träffa andra som älskar serier, samtidigt som man får chans att träffa karaktärerna i serien och visa sin uppskattning gentemot deras prestation. Jag är också intresserad av allt bakom en serie, hur det går till vid inspelning till exempel.

Till vardags jobbar Sofia på Biltema i Lidköping - långt ifrån dramaturgins värld.

Borde inte du jobba med film?

– Jo, man tycker ju det. Men jag har inte kommit på vad jag vill göra. Att skådespela går bort, men drömmen vore att recensera film- och serier, dock tror jag inte att det kommer hända, även om man aldrig ska säga aldrig.

Slutligen får Sofia svara på frågan vilka hennes topp tre bästa serier genom livet är, en tuff fråga, som tar en stunds betänketid men till sist kommer svaret:

– Jag måste säga V, sen True blood och Supernatural. Men det var en jättesvår fråga.

Se några av Sofia Wilsons kändisbilder här:

Det är inte alla som blir omfamnad av skådespelarduon Jared Padalecki och Jensen Ackles från Supernatural.
Det är inte alla som blir omfamnad av skådespelarduon Jared Padalecki och Jensen Ackles från Supernatural. Foto: Thomas Kühnel
Tom Ellis är känd från serien Lucifer och är helt klart ögongodis, enligt Sofia.
Tom Ellis är känd från serien Lucifer och är helt klart ögongodis, enligt Sofia. Foto: Thomas Kühnel
Sofia tillsammans med Jason Memoa, som även drog upp henne på scen under en frågestund. "Han bad mig komma upp och svepa en öl, och jag gillar inte ens öl, men jag gjorde det ändå. Han är lite burdus men trevlig", säger hon.
Sofia tillsammans med Jason Memoa, som även drog upp henne på scen under en frågestund. "Han bad mig komma upp och svepa en öl, och jag gillar inte ens öl, men jag gjorde det ändå. Han är lite burdus men trevlig", säger hon. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

FamiljNetflixSverigeTV-serier

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.