Hoppa till huvudinnehållet

Essunga Bostäder bryter med sin vd: "Behöver en annan profil"

Publicerad:
Reporter Mattias Olsson
Mattias Olsson
mattias.olsson@nlt.se
Mats Olsson lämnar sitt uppdrag som vd för Essunga Bostäder AB.
Mats Olsson lämnar sitt uppdrag som vd för Essunga Bostäder AB. Foto: Mattias Olsson

Essunga Bostäder AB går skilda vägar med sin vd Mats Olsson. Det meddelade man under onsdagseftermiddagen. Olsson gör sin sista dag på fredag. Han får sex månadslöner i avgångsvederlag. I väntan på att man tillsätter en ny vd kommer kommundirektör Anna Liedholm ha rollen som tillförordnad vd.

– Bostadsbolaget och dess vd går skilda vägar. När Mats anställdes så anställdes han för att förvalta våra fastigheter. Verksamhetens inriktning har gått från att främst förvalta det befintliga beståndet till att bygga nya bostäder. Vi har ju en målbild att kunna bygga ett hus varje år, så vår organisation omstruktureras till att bli mer inriktad mot byggoperations delen. Jag har pratat med Mats om detta vid flera tillfällen, och han kommer från förvaltning och inte egentligen projektledning inom byggnation, därför har vi tillsammans fattat beslutet att han kommer att lämna på fredag, säger Fredrik Almgren (M), ordförande i Essunga Bostäder och fortsätter:

– Det finns inga oegentligheter mellan oss och Mats eller så, utan styrelsen har fattat ett beslut utefter vårt ägardirektiv och kommunens mål. För att vi ska uppfylla våra mål och de kraven som ställs på oss, så måste vi i styrelsen göra om och ändra i ledningen. Vi behöver en annan profilbild. Ska vi hålla på med byggnationer så behöver vi ha den kompetensen, så att vi får det så effektivt som möjligt.

Avgångsvederlag

I samband med att han slutar kommer Mats Olsson att få ett avgångsvederlag. Avgångsvederlag är sex månadslöner på 62 000 kronor. Totalt alltså 372 000 kronor.

– Det följer de regler som är, säger Almgren.

Anna Liedholm och Fredrik Almgren (M).
Anna Liedholm och Fredrik Almgren (M). Foto: Mattias Olsson

Det är i dagsläget oklart när en ersättare kan vara på plats. I väntan på att en ersättare kommer på plats kommer kommundirektör Anna Liedholm, parallellt med sitt kommundirektörsuppdrag, gå in som tillförordnad vd.

– Hur det blir går inte att svara på eftersom det inte börjat än, men jag agerar i enlighet med de direktiv och önskemål jag får från min uppdragsgivare, säger Anna Liedholm.

Trivts bra

Mats Olsson har trivts bra under sina nästan exakt två år som vd.

– Det är väl lite vemodigt att sluta, men samtidigt är det som det är. Jag har vetat förutsättningarna när jag gick in i detta, men jag kommer att sakna personalen, säger Mats Olsson och fortsätter:

– Jag är ingen byggare och det har jag varit öppen med, att jobba mot hyresgästerna och medarbetarna har varit mina styrkor. Men jag har trivts väldigt bra, annars hade jag inte åkt 15 mil om dagen för jobbet.

Mats Olsson har i nuläget inte klart med något annat jobb.

Artikeltaggar

Anna LiedholmEssunga BostäderFredrik AlmgrenMats OlssonNossebroNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.