Alliansen om chefsavhopp i Skara: ”Klart att vi tar åt oss"

Publicerad:
NLT har pratat med Lars Berg (C), Lotta Grönkund Plöen (M), Tanjo Andersson (KD) och Ingrid Kvarnlöf (L) och kommundirektören Gustaf Olssons beslut att lämna Skara.

Två kommunala toppchefer har under den pågående mandatperioden sagt upp sig för att de inte har kunnat ställa sig bakom politiskt fattade beslut.

– Vi är medvetna om att det är ovanligt, och det är klart att vi reflekterar över det, säger Lars Berg, gruppledare i Centerpartiet och kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Sommaren 2019 sa dåvarande chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Jonny Palmkvist, upp sig i protest mot allianspartiernas budget för 2020.

Dagarna före jul fattade nuvarande kommundirektören Gustaf Olsson ett liknande beslut; inte bara som en reaktion på politiskt fattade beslut, utan också på grund av brister i samarbetet med den politiska ledningen.

– Självklart måste vi utvärdera och analysera varför det blivit så här, det vore hål i huvudet att inte göra det. Ett led i det är att ha ett uppföljningssamtal med Gustaf Olsson, säger Kristdemokraternas gruppledare Tanjo Andersson.

”Får inte fortsätta”

Enligt Tanjo Andersson kommer allianspartierna att ”sitta ned och diskutera det som har hänt”.

– Det är klart att vi tar åt oss av att två chefer slutar på det här sättet, så får det inte fortsätta, säger han.

I sina kommentarer till beslutet att lämna Skara har Gustaf Olssons bland annat sagt att det har varit för mycket politisk detaljstyrning och att det fattats för många beslut som han inte har kunnat ställa sig bakom.

Men det är inget som Moderaternas gruppledare Lotta Grönlund Plöen vill kommentera.

– Jag kan bara säga att det är tråkigt att har blivit så här. Samtidigt måste vi vara tydliga med att vi är fyra partier som samarbetar, och att det inte är en enskild person som styr. Vi har en dialog inom alliansen som fungerar bra, säger hon.

”Media överdriver”

Liberalernas gruppledare Ingrid Kvarnlöf tycker det är sorgligt att Skara tappar en kompetent kommundirektör, men hon köper inte de förklaringar till att han slutar som media har förmedlat.

– Media har överdrivit. Att Gustaf Olsson skulle sluta på grund av bristande samarbete med Ylva Pettersson (kommunalråd, reds anm.) tror jag inte på. Som jag ser det, har de haft ett bra samarbete, säger Ingrid Kvarnlöf.

Rekryteringen av en ny kommundirektören inleds den här veckan, och hos åtminstone ett par av allianspartierna finns en oro för att Gustaf Olssons öppenhet kring varför han lämnar Skara ska göra det jobbet svårare.

– Det gör det naturligtvis inte lättare, säger Lars Berg.

”Måste reflektera”

Tanjo Andersson konstaterar att bra kommundirektörer ”inte växer på träd”.

– Det blir en utmaning, det hade det blivit oavsett. Det gäller att hitta någon som har rätt profil för vår kommun, säger han.

Däremot tror inte Lotta Grönlund Plöen att Gustaf Olssons tydlighet kommer att ha en negativ påverkan på rekryteringen.

– Jag tror inte att den som söker en tjänst som kommundirektör tänker på vad företrädaren har sagt och tyckt, säger hon.

Enligt Lars Berg kommer allianspartierna att föra samtal kring chefsavhoppen.

– Det är klart att vi måste reflektera över det här. Det blir en naturlig del av samtalen kring rekryteringen av en ny kommundirektör, säger han.

Artikeltaggar

Gustaf OlssonKommundirektörLars BergLotta Grönlund PlöenNyheterSkaraTanjo Andersson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare