Hoppa till huvudinnehållet

Distansundervisning för Viktoriaskolan

Publicerad:
Terminsstarten inleds med två veckor på distans för Viktoriaskolan.
Terminsstarten inleds med två veckor på distans för Viktoriaskolan. Foto: Katarina Kresak

Skaras högstadieskola Viktoriaskolan går över till distansundervisning under de två första veckorna efter jullovet.

– Vi har förstått att det finns kommuner som är tveksamma till det här. Men vi har hittills följt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, och vi gör det nu också. Dessutom är det tidsbegränsat, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lotta Grönlund Plöen (M).

Efter torsdagens möte valde kommunens krisledningsgrupp att rekommendera nämnden att besluta om distansundervisning, detta bland annat sedan Västra Götalandsregionens smittskydd gjort samma rekommendation.

– Jag ville förankra det här med nämndens presidium innan vi fattade det formella beslutet. Och vi är överens, säger Lotta Grönlund Plöen.

Eleverna har testat

Distansundervisning gäller från den 11 till den 24 januari och berör drygt 500 elever. Samtliga elever har under vår- och höstterminen vid ett par tillfällen fått testa distansundervisning som ett sätt att säkerställa att teknik och läroplattformar fungerar, om det skulle komma en stängning av grundskolor eller nya rekommendationer under hösten och vintern.

– Vi har övat, så vi vet att det fungerar.

Av beslutet framgår att det är upp till skolans rektorer att avgöra om det finns elever som har behov av att komma till skolan.

– Det kan handla om att man inte har ett fungerande internet hemma, eller något annat. Syftet med hemundervisningen är att undvika trängsel, och det når vi även med några elever kvar på skolan, säger Lotta Grönlund Plöen.

Enligt krisledningsgruppens senaste rapport finns det för närvarande ingen bekräftad smitta på kommunens särskilda boenden, däremot ett fall i eget boende med hemtjänst.

Hög sjukfrånvaro

Det som sticker ut är sjukfrånvaron inom hemtjänsten, som den nu är uppe i 16 procent, att jämföra med nio procent i omsorgen totalt.

Det kan bero på att vi testar extra mycket inom hemvården. Men det kan också finnas andra skäl, säger kommundirektör Gustaf Olsson.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenLotta Grönlund PlöenSkaraSkola och utbildningViktoriaskolan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.