Hoppa till huvudinnehållet

Bok om 100 idrottsprofiler från Lidköping: "Enkelt att hitta, svårt att välja"

Publicerad:
Reporter Jonas Norlin
Jonas Norlin
jonas.norlin@nlt.se
Ingemar Williamsson med boken 100 idrottsprofiler från Lidköpingsbygden i sin hand.
Ingemar Williamsson med boken 100 idrottsprofiler från Lidköpingsbygden i sin hand. Foto: Thomas Kühnel

Tanken på att porträttera 100 idrottsprofiler från Lidköpingsbygden blev verklighet.

Nu finns boken med samma namn, skriven av Ingemar Williamsson.

– Det var enkelt att hitta 100 personer, betydligt svårare att välja ut vilka som skulle få vara med, säger han.

Idén föddes när 78-årige Ingemar Williamsson, medlem i Lidköpings idrottshistoriska sällskap (LIHS), bläddrade i en bok om 100 kända svenskar.

– Det slog mig att man skulle kunna göra något liknande kopplat till idrotten i Lidköping, säger Ingemar, som lät tanken övergå i handling.

Han inledde arbetet för ungefär ett halvår sedan och i oktober kom boken 100 idrottsprofiler från Lidköpingsbygden ut. Ingemar har själv stått för urvalet och alla texter i boken, som ges ut för Lidköpings idrottshistoriska sällskaps räkning.

– Det var egentligen menat som en intern grej, ett dokument som LIHS kunde ha användning för. Först tryckte vi bara fem exemplar, nu har vi tryckt 50 och sålt ungefär hälften, säger Ingemar.

– Boken ges ut till självkostnadspris, vi gör ingen förtjänst på den, tillägger han.

Svårt att välja

Att hitta personer som på ett eller annat sätt gjort idrottsmässiga avtryck var en enkel match. Att välja vilka som skulle få plats var desto svårare och att boken skulle vara någon form av facit är Ingemar den siste att påstå.

– Nej, nej, jag kunde lätt ha hittat åtminstone 100 till, säger han.

– Jag har gjort ett subjektivt urval, som naturligtvis har påverkats av min egen uppväxt. Avsikten har varit att skildra både bredd och elit, att spegla idrotten i stort i bygden från dåtid till nutid.

Därför har också personer som mest gjort sig kända i andra roller än som utövare fått plats.

Det var inte enkelt för Ingemar Williamsson att göra urvalet, men Evy Palm var sannolikt ett självklart val.
Det var inte enkelt för Ingemar Williamsson att göra urvalet, men Evy Palm var sannolikt ett självklart val. Foto: Thomas Kühnel

Kriterierna för att vara med i boken är att personen är född i Lidköpings kommun med idrottskarriären inom kommunen, alternativt född i kommunen, men med stora delar av karriären på andra orter. Tredje alternativet är personer födda på annan ort, men med betydande del av karriären inom kommunen.

Väcker engagemang

Boken innehåller förhållandevis få kvinnor.

– Förr var det ju mest män som idrottade. Det var så samhället såg ut på den tiden, men de senaste årtiondena har kvinnorna fått mer plats. Hälften av personerna på omslaget är kvinnor, säger Ingemar.

Så här i efterhand, finns det någon person som du känner borde ha fått plats?

– Nja, att Ari Holopainen och Jesper Eriksson inte är med har jag fått höra. Jag kunde säkert tagit med ytterligare tio Villaspelare. Boken gör varken anspråk på att vara rättvisande eller heltäckande, men den väcker engagemang och det var en av anledningarna till att vi gav ut den. I det stora hela har reaktionerna varit positiva.

Ska du göra fler liknande böcker?

– Det hade jag inte tänkt, men man blir ju lite triggad när jag nästan dagligen får förslag på personer som borde uppmärksammas. Men nu får jag nog vänta några år.

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.