Hoppa till huvudinnehållet

2020 i Grästorp: hjältinnor, hundar och bilåkande älgar

Publicerad:
Bullbak, husrenovering, insamling och segrar. Mycket positivt har skett i Grästorp under det gångna pandemiåret.
Bullbak, husrenovering, insamling och segrar. Mycket positivt har skett i Grästorp under det gångna pandemiåret.

Större delen av år 2020 har dominerats av nyheter om coronaviruset. Nu är covid-19 en vardag som man måste anpassa sig till. Men något mer än sjukdom måste väl ha hänt under året?

Trots virusets framfart i världen - Sverige - Grästorp - har mycket annat skett som inte varit sjukdom, inte minst i Grästorps kommun. NLT presenterar här ett axplock av alla arrangemang, omställningar, invigningar och jubileum som ordnats på orten.

Hundrastgården är invigd. Kommunalrådet Kent Larsson klippte kopplet. Föreningen Grästorps hundar har drivit på för att få en hundrastgård och det löste sig så klart i Sveriges föreningsvänligaste kommun.
Hundrastgården är invigd. Kommunalrådet Kent Larsson klippte kopplet. Föreningen Grästorps hundar har drivit på för att få en hundrastgård och det löste sig så klart i Sveriges föreningsvänligaste kommun. Foto: Kristian Hjorth

I januari invigdes Grästorps första hundrastgård då kommunalrådet Kent Larsson klippte bandet, förlåt, kopplet.

Åke Harrström sågade en älg på skogsdagen i februari.
Åke Harrström sågade en älg på skogsdagen i februari. Foto: Emma Hjorth

Det blev en träälg skulpterad av Åke Harrström, som besökte järnhandelns och Aximas samarrangerade skogsdag i februari.

Jan Nilsson.
Jan Nilsson. Foto: Kristian Hjorth

Jan Nilsson hade tur i oturen. Ett stort ras inträffade på Hunneberg och enorma stenar plöjde fram genom skogen och landade slutligen på den gamla landsvägen, ett hundratal meter öster om Jan Nilssons hus.

Lotta Bodhall, Susanna Tschährä och Karin Olsson hade en både trevlig och kreativ dag.
Lotta Bodhall, Susanna Tschährä och Karin Olsson hade en både trevlig och kreativ dag. Foto: Emma Hjorth

Grästorpsmaran, möjligtvis en av vårens sista inomhusaktiviteter, hann arrangeras. En rejäl hop scrapbook-intresserade samlades i bågskyttelokalen för att pyssla, pyssla och pyssla.

Adam och Gud besökte Grästorpsrevyn.
Adam och Gud besökte Grästorpsrevyn. Foto: Emma Hjorth

Petter Johanssons Grästorpsrevy-debut blev lyckad men kort. Efter en helgs föreställningar fick revyn skjutas på framtiden, på grund av "det nya coronaviruset" som det då hette.

Martin Karlsson, Grästorp kampsport, fick med sig ett brons hem från US Open i Orlando, USA.
Martin Karlsson, Grästorp kampsport, fick med sig ett brons hem från US Open i Orlando, USA. Foto: Robert Baldinger

Grästorp kampsports Martin Karlsson och Robert Baldinger gav sig av till Orlando, USA, för att tävla i US open. Med sig hem hade Martin Karlsson ett hedersamt brons i bagaget.

Första och senaste ordföranden, Bertil Johansson och Bosse Ödlund. Ekarnas golfklubb fyller ett halvsekel våren 2020.
Första och senaste ordföranden, Bertil Johansson och Bosse Ödlund. Ekarnas golfklubb fyller ett halvsekel våren 2020. Foto: Kristian Hjorth

Vi stannar kvar i sportens spår, men byter idrott. Ekarnas golfklubb firade 50-årsjubileum under våren 2020. Ett firande som inte kunde bli så storslaget som man velat. Men mycket golf hanns det med.

Johan Larsson, fastighetsingenjör, visar en av flera ställen där kyrkofasaden är på väg att rämna.
Johan Larsson, fastighetsingenjör, visar en av flera ställen där kyrkofasaden är på väg att rämna. Foto: Kristian Hjorth

Ås kyrka riskerade att rämna, kanske på grund av den varma sommaren 2018. Fastighetsingenjör Johan Larsson med kollegor håller fortsatt uppsikt på vad som händer med den medeltida kyrkan och fortsätter mätningarna av kyrkans rörelser.

Kristina Brandt, hemslöjdskonsulent i Västra Götalandsregionen, tipsade om karantänslöjd.
Kristina Brandt, hemslöjdskonsulent i Västra Götalandsregionen, tipsade om karantänslöjd. Foto: Emma Hjorth

Vad gör man när man sitter i karantän? Kristina Brandt gav NLT:s läsare tips på enkel karantänsslöjd som kan göras med saker som finns i hemmet. Tillsammans med sina hemslöjdskonsulentskollegor drog hon också i gång det stora broderiprojektet "Djur och odjur".

Flisan ska bli eftersökshund. Här syns hon med husse Carl-Johan Nilsson. Båda deltog de i Alma Ohlins viltspårskurs i Hyringa under våren.
Flisan ska bli eftersökshund. Här syns hon med husse Carl-Johan Nilsson. Båda deltog de i Alma Ohlins viltspårskurs i Hyringa under våren. Foto: Annie Karlsson

Andra aktiviteter att ägna sig åt utomhus blev bland annat utegympa, stavgång och varför inte viltspårskurs á la Alma Ohlin i Hyringa?

Swish ut ur ugnen.
Swish ut ur ugnen. Foto: Emma Hjorth

Inne kunde man baka bullar. Verene Sundberg Koller i Håle tipsade om bullbak med tangzhong.

Trots en ovanlig långfredag och påsk med uteblivna påskfiranden genomförde Katarina Andersson Tchaicha och Eva-Maria Malmevik Stabat mater i Grästorps kyrka.
Trots en ovanlig långfredag och påsk med uteblivna påskfiranden genomförde Katarina Andersson Tchaicha och Eva-Maria Malmevik Stabat mater i Grästorps kyrka. Foto: Emma Hjorth

Ingen påsk utan Stabat mater i Grästorps pastorat. Eva-Maria Malmevik och Katarina Andersson Tchaicha bjöd på en imponerande konsert i Grästorps kyrka. Under sommaren lyckades pastoratet dessutom att genomföra sina uppskattade Musik i sommarkväll-konserter, där antalet åhörare begränsades till 50 personer och cider-och-kex-ceremonin uteblev.

Nevr stop fixade barnens sommar.
Nevr stop fixade barnens sommar. Foto: Emma Hjorth

Barnens sommar räddades av Nevr stop, som ordnade roliga aktiviteter för sommarlovslediga barn. Grundarna till det unga företaget är Elvira Hallin och Agnes Alfredsson.

Den nya orienteringskartan är gjord av Nossebrobon Kristina Granholm.
Den nya orienteringskartan är gjord av Nossebrobon Kristina Granholm. Foto: Emma Hjorth

Särestad lantbygdsmuseum genomgick en digitaliserad uppfräschning och slog upp portarna för sina besökare under sommaren.

Skubbet fixades till.
Skubbet fixades till. Foto: Kristian Hjorth

Även motionsspåret Skubbet fixades till under året...

Ett torg avgränsat från parkeringen är vad som väntar när alla spaljéer är på plats.
Ett torg avgränsat från parkeringen är vad som väntar när alla spaljéer är på plats. Foto: Emma Hjorth

...liksom torget. Ett projekt som väckte många diskussioner bland grästorparna.

Rigmor Engelbrektsson är en händig kvinna. I år blev hon Årets grästorpare.
Rigmor Engelbrektsson är en händig kvinna. I år blev hon Årets grästorpare. Foto: Emma Hjorth

Ingen ljusfestival och ingen Grästorpsfestival. Men Årets grästorpare korades i alla fall. I år fick välförtjänte Rigmor Engelbrektsson motta den honorabla utmärkelsen. Andra pristagare under året var Stefan och Lotta Bodhall som fick årets kulturpris, Gunnel Lundmark och Snickaren, som fick årets miljövårdspris, samt Annika Jansson som fick årets ungdomsledarpris.

Håkan Torpenberg, 15-årsjubileum.
Håkan Torpenberg, 15-årsjubileum. Foto: Emma Hjorth

Håkan Torpenberg var knappt medveten om sitt jubileum, som lustigt nog inträffade 1 april. 15 år som ägare av TLS-studio.

Lunnevibadet är uppfräschat och renoverat, för en summa av närmare 22 miljoner kronor.
Lunnevibadet är uppfräschat och renoverat, för en summa av närmare 22 miljoner kronor. Foto: Emma Hjorth

Lunnevibadet renoverades för en summa närmare 22 miljoner kronor. När det väl kunde öppna fick det direkt stänga eftersom coronarestriktionerna stramades åt än mer.

En älg på väg. Många tittade en extra gång när Alces-Gunnar flyttades via E20 till Grästorp.
En älg på väg. Många tittade en extra gång när Alces-Gunnar flyttades via E20 till Grästorp. Foto: Emma Hjorth

Alces-Gunnar tog E20:an till Nordstadsparken. Där står han än i dag, om han inte knallat upp till sina kompisar på Hunneberg.

Sex månader gamla Signe balanserade för glatta livet. Vad gör man inte för godis?
Sex månader gamla Signe balanserade för glatta livet. Vad gör man inte för godis? Foto: Emma Hjorth

Lions club Grästorp lade ner. Men orten fick återigen en veterinär när Nathalie Niklasson utökade sitt hundrehab och öppnade veterinärklinik i lokalerna intill.

Maria Toll - så heter Grästorps nya kommunalråd.
Maria Toll - så heter Grästorps nya kommunalråd. Foto: Emma Hjorth

Kommunalråd två, Tobias Leverin, åtog sig andra uppdrag. Ersättare blev partikamraten Maria Toll.

"Vilken superhjälte!" Iris Krantz hyllades för sin insamling.
"Vilken superhjälte!" Iris Krantz hyllades för sin insamling. Foto: Jana Karlsson

Grästorps lilla stora hjältinna heter Iris Krantz. Hon blev Iris med hela Grästorp - och Sverige - då hon samlade in över 400 000 kronor till Musikhjälpen.

Artikeltaggar

Åke HarrströmAximaEva-Maria MalmevikGrästorpGrästorps kommunGrästorps kyrkaGrästorpsrevynGunnel LundmarkHåkan TorpenbergIris KrantzKatarina Tchaicha AnderssonKent LarssonKristina BrandtLäsarnasMaria TollMeraMusikhjälpenNathalie NiklassonPetter JohanssonRigmor EngelbrektssonRobert BaldingerSärestad landsbygdsmuseumSkubbetTLS-studioTobias Leverin

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.