Hoppa till huvudinnehållet

Efter tv-inslaget - Iris från Grästorp på Musikhjälpens topplista

Publicerad:
409 025 kronor. Det är vad Iris insamling till sjuka dragit in. Och beloppet bara fortsätter att stiga trots att insamlingen avslutats.
409 025 kronor. Det är vad Iris insamling till sjuka dragit in. Och beloppet bara fortsätter att stiga trots att insamlingen avslutats. Foto: Niklas Krantz

– Jag tror jag drömmer.

Det sa sexåriga Iris Krantz från Grästorp när mamma Jana och pappa Niklas förklarade för henne hur mycket pengar hon samlat in till andra sjuka. På söndagskvällen var summan uppe i över 400 000. Nu, när insamlingen är avslutad, fortsätter pengarna att rulla in. Precis som i en dröm.

– Du kommer nog inte upp i 30 000, det är ganska långt kvar, sa Jana Karlsson till sin dotter Iris när de på lördagsförmiddagen tittade efter hur mycket Iris hittills lyckats samla in till Musikhjälpen.

För fyra veckor sedan fick Iris sepsis och blev svårt sjuk. Nu är hon på bättringsvägen. Tillsammans med sin mamma startade hon genom Musikhjälpen Iris insamling. Ett sätt att samla in pengar till andra sjuka, som ska kunna få lika bra hjälp och vård som Iris fått. Musikhjälpens insamlingstema för i år är nämligen "Ingen människa ska lämnas utan vård".

Iris Krantz och mamma Jana Karlsson medverkade i den direktsända Musikhjälpen.
Iris Krantz och mamma Jana Karlsson medverkade i den direktsända Musikhjälpen. Foto: Skärmdump från SVT

Började gråta

Det där med inte komma upp i 30 000 kronor var något Jana fick äta upp. Lokalradion ringde och intervjuade Iris och snart ringde även producenten för Musikhjälpen.

– De berättade att de höll koll på Iris insamling, att den gick väldigt bra och att de tyckte att det var ett fint initiativ. De förstod att det låg oss varmt om hjärtat, berättar Jana.

Klockan 14.00 på söndagen skulle insamlandet avslutas, men Musikhjälpen förlängde det hela ett par timmar. Halv fem var Iris och Jana med i den direktsända TV-sändningen. Jana var med som stöd ifall Iris skulle bli blyg:

– Jag sa kanske två ord, resten skötte Iris.

– Det killade inte i magen. Och Felix (en av programledarna, red.anm.) började gråta, säger Iris.

– Han tyckte att Iris var så gullig, förklarar Jana.

Oerhörd tacksamhet

Efter medverkan i TV hände något. Iris insamlade belopp på närmare 30 000 kronor steg upp till 200 000 kronor. Vid niotiden avslutades årets Musikhjälpen och då var Iris insamling uppe i över 400 000. Nionde bäst i Sverige.

– Det är helt otroligt. De andra som samlat in så mycket pengar är ju kändisar och företag. Iris är den första privata personen som samlat in så mycket. Av de 48 miljoner som samlats in totalt i år så har hon bidragit med en tiondel, säger en mäkta imponerad pappa Niklas.

– Tänk att denna lilla, stora människa har fått så många att engagera sig, fyller Jana i och fortsätter:

– Vi vill rikta vår största tacksamhet till alla som engagerat sig, det är ju tack vare alla där ute som det blivit så här. Ord är fjuttiga för att förklara hur detta känns. Det här den sista pusselbiten som faller på plats, även om Iris inte är helt frisk än så blir hon bättre för varje dag. Vi är så tacksamma för den vård vi har i Sverige och vi önskar att den skulle vara sådan över allt, att det inte ska spela någon roll var man bor. Det här är ett stort bidrag på vägen för att hjälpa folk.

Smaskig tårta

Den som läste fredagens artikel i NLT om Iris insamling minns kanske att hon nu fått sluta med sin "äckelpäckel"-medicin. Hur gick det egentligen med firandet av detta?

– Jag fick glassgodischipstårta, och chipssmörgås, berättar en mycket nöjd hjältinna.

På frågan hur Iris mår nu svarar hon bra, och när hon får frågan om hon kommer orka fira julafton i år med tanke på allt som har hänt ser hon rakt in i ögonen på reportern:

– Jaa. Det orkar väl alla?

Artikeltaggar

GrästorpGrästorps kommunIris KrantzMeraMusikhjälpenNiklas KrantzNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.