Hoppa till huvudinnehållet

Sugen på utflykt - här är karta över grillplatser i kommunen

Publicerad:
Albin Johansson
albin.johansson@nlt.se
Carolina Hellström testar på en av de fyra grillplatserna uppe på Råda vy.
Carolina Hellström testar på en av de fyra grillplatserna uppe på Råda vy. Foto: Sören Turesson

Julledigheten är här och intresset för att vistas utomhus har ökat under hösten.

Hos turistbolaget Destination Läckö-Kinnekulle har frågorna varit så många att de nu har samlat information kring grillplatser och vindskydd på sin hemsida.

Folkhälsomyndighetens råd under coronapandemin är att umgås med endast en och samma grupp människor och så få som möjligt. Ett tips har också varit att träffas utomhus - något som många verkar ha nappat på.

Carolina Hellström som är destinationsutvecklare på turistbolaget har den senaste tiden uppmärksammat att allt fler hört av sig och rådfrågat kring bra vandringsleder och grillplatser.

– Det har jag absolut märkt av, det är många som ringt till oss. Kommunens kontaktcenter hörde av sig till oss av samma anledning då folk ringde dit och frågade, säger hon.

Karta över grillplatser

Och visst finns det gott om grillplatser runt om i Lidköping och på Kinnekulle, problemet tycks bara ha varit att det inte funnits en samlad bild med information över vart alla grillplatser finns. Något som gjorde att Carolina och hennes kollega tog tag i saken själva.

– Vi på kontoret har dels egen information och har gått alla vandringsleder, men sen har vi också varit i kontakt med både Lidköping och Götenes kommun och utefter det skapat en mer samlad bild med information och tips kring grillplatser och vindskydd på vår hemsida.

– Självklart finns det fler grillplaster än dem vi har markerat ut. Vi har till exempel inte tagit med skolornas vindskydd med grillplatser då vi inte vill störa deras verksamheter, tillägger hon.

Destination Läckö-Kinnekulles karta över grillplatser och vindskydd.
Destination Läckö-Kinnekulles karta över grillplatser och vindskydd.

Barnfamiljstips

För den som vill undvika längre promenader med mycket packning finns det flertal grillplatser som ligger nära en parkering. Både Råda vy och Läckö slott har grillplatser nära sina p-platser.

– Stora salen på Kinnekulle har också bara en tio minuters promenad till grillplataen vilken kan vara lagom för en barnfamilj. Ligger det snö kan man dessutom åka pulka där.

Om Carolina Hellström själv får bestämma är en grillplats ute på Spårön favoriten.

– Det är lätt att ta sig ut dit och det är en liten fin promenad. Där finns också ett vindskydd precis vid elden så man kan grilla även fast det är sämre väder.

Avtryck även från På Spåret

Det är sedan smittspridningen återigen tog fart som intresset för att umgås utomhus har ökat ytterligare, men intresset har varit ovanligt stort under hela året på grund av pandemin.

– Vi har sett det på vår hemsida där trafiken på utomhusaktiviteter varit intensiv, säger Carolina som också nämner att ett avsnitt från förra säsongen av På spåret i SVT, där en av resorna gick till Lidköping med flygplan, har gjort avtryck under året.

– Hindens rev har fått ett riktigt uppsving under sommaren och hösten tack vare programmet.

När allt fler rör sig i naturen vill Carolina passa på att påminna om att det är bra att läsa på om allemansrätten innan man ger sig ut för att veta vad som är tillåtet och inte. Vissa områden, som till exempel Kållands skärgårdar, är också naturvårdsområden där allemansrätten kan vara begränsad.

– Våra kommuner bryr sig om friluftslivet vilket är kul. Vandringslederna är superbra skötta och står sig väldigt bra nationellt, säger Carolina.

Artikeltaggar

Carolina HellströmGrillningLidköpingNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.