Hoppa till huvudinnehållet

Sexåriga Iris blev svårt sjuk - nu hjälper hon andra

Publicerad:
"Vilken superhjälte!" Ovationerna är stora för Iris, som startat en insamling för vård till sjuka. Efter att ha själv varit svårt sjuk i sepsis förstår hon vad viktigt det är med bra vård.
"Vilken superhjälte!" Ovationerna är stora för Iris, som startat en insamling för vård till sjuka. Efter att ha själv varit svårt sjuk i sepsis förstår hon vad viktigt det är med bra vård. Foto: Jana Karlsson

Familjen Karlsson-Krantz kunde inte få en mycket bättre julklapp i förskott. En jättesjuk Iris blev en frisk Iris. Nu hjälper sexåringen andra sjuka att få lika bra vård som hon fick genom sin digitala bössa "Iris insamling" i Musikhjälpen.

För en månad sedan blev sexåriga Iris från Grästorp sjuk. Jättesjuk. Och fort gick det. Den höga febern steg och Iris fick en sådan smärta i ena benet att hon inte kunde gå. Föräldrarna Niklas Krantz och Jana Karlsson åkte med sin dotter till Skaraborgs sjukhus. Där fick läkarna sig ett ordentligt huvudbry.

– De gjorde massor av undersökningar och kunde inte förstå varför Iris var så sjuk, säger mamma Jana.

– Jag röntgades tio gånger, berättar Iris.

Efter ett par dagar kunde läkarna konstatera att Iris drabbats av sepsis, en ovanlig sjukdom hos barn.

I tio dygn fick Iris ligga på sjukhuset, med sällskap av antingen mamma eller pappa. Undersökningarna fortsatte att avlösa varandra och antibiotika kopplades in. Till en början var Iris skeptisk till sjukhuset och läkarna. Hon hade ju ont. Men när hon efter nära två veckors inläggning kunde lämna sjukhuset gående - visserligen med stöd - var hon glad. Dessutom fanns det ju saker att sysselsätta sig med när man var tillräckligt pigg:

– Jag åt klubba mitt i natten. Och glass, minns Iris.

– Och många pärlplattor blev det, fyller mamma i.

I dag, en månad senare, är Iris mycket bättre. Hon är fortfarande påverkad av den hårda pärs hon genomlidit, men kan springa och gå igen. Några timmar om dagen är hon i förskoleklassen, där hennes klasskompisar fått veta vad som hänt. "En bacillusk har varit i Iris kropp" har lärarna förklarat för barnen. I morgon, fredag, äter hon sina sista "äckelpäckel" mediciner, som hon själv kallar dem. Tre gånger om dagen, i fyra veckor har hon ätit antibiotika. Det ska firas när kuren är över, tycker Iris:

– Då vill jag ha glass- och godistårta.

Iris insamling

I måndags drog P3:s Musikhjälpen i gång. I år är temat "Ingen människa ska lämnas utan vård". När Jana hörde årets tema för den stora insamlingen kände hon sig träffad.

– Ämnet ligger så nära oss, nu när vi fått se det här. Tacksamheten är helt obeskrivlig till vården som Iris fått.

Tillsammans med Iris bestämde Jana och Niklas att Iris skulle starta en insamling genom Musikhjälpen, döpt till Iris insamling. "Hjälp mig att samla in pengar så att alla i hela världen får hjälpen som de behöver när de är sjuka. Lika bra hjälp som jag fick när jag var sjuk" har Iris skrivit som hälsning på sin digitala insamlingsbössa, som man bland annat kan klicka sig fram till på Sveriges radios hemsida.

Iris insamling har på bara tre dagar samlat in över 9000 kronor. På söndag avslutas den.
Iris insamling har på bara tre dagar samlat in över 9000 kronor. På söndag avslutas den. Foto: Jana Karlsson

– Vi har varit med om föräldrars största skräck, när ens barn är så sjuk och det går så fort. Den ovissheten är jobbig, man är lämnad helt i vårdens händer. Läkarna gjorde allt de kunde, vred ut och in på sig själva och sin kunskap för att komma på vad det var. De går närapå på knäna på grund av corona, men ändå kunde de leverera denna fantastiska vård för Iris. Det är svårt att bara närma sig tanken på hur det kunnat vara om vi levt i ett annat land som inte har samma förutsättningar som vi har i Sverige, säger Jana och Niklas.

Familjen hoppas att Iris insamling ska kunna hjälpa folk i andra länder att få samma fina hjälp som Iris själv fick när hon var sjuk. I skrivande stund har Iris insamling dragit in 9060 kronor och den pågår till söndag klockan 14.

Föräldrarna märker att Iris blir bättre och bättre. Varje dag gör hon framsteg och blir mer lik den vanliga, pigga, nyfikna Iris igen.

– Vi kunde inte få en bättre julklapp, vi är oerhört tacksamma.

Artikeltaggar

GrästorpGrästorps kommunMeraMusikhjälpenNiklas KrantzNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.