Hoppa till huvudinnehållet

Elinor från Norra Härene virkar för Musikhjälpen: "Varenda krona kan göra skillnad"

Publicerad:
Elinor Pettersson Sahlberg i sin virkhörna där hon sitter så fort hon har tid, något som alltid inte finns när man har två barn, sonen Sam på 1,5 år och dottern Mila på 4,5 år. Men Musikhjälpen är något hon prioriterar och vill vara med och bidra till, nu engagerar hon sig tredje gången gillt.
Elinor Pettersson Sahlberg i sin virkhörna där hon sitter så fort hon har tid, något som alltid inte finns när man har två barn, sonen Sam på 1,5 år och dottern Mila på 4,5 år. Men Musikhjälpen är något hon prioriterar och vill vara med och bidra till, nu engagerar hon sig tredje gången gillt. Foto: Thomas Kühnel

För tredje året i rad virkar Elinor Pettersson Sahlberg, 29, från Norra Härene, till förmån för Musikhjälpen.

– Kan jag hjälpa mina medmänniskor så vill jag göra det, för mig är det enkelt säger hon om sitt engagemang.

Coronapandemin ställer in mycket, men årets upplaga av Musikhjälpen ställs åtminstone inte in, även om upplägget är annorlunda, då direktkontakten med publiken uteblir. I år är temat "Ingen människa ska lämnas utan vård" och är det är 13:e programmet i ordningen.

Elinor Pettersson Sahlberg från Norra Härene har varit en trogen följare genom åren, och nu är det tredje gången gillt som hon engagerar sig genom sitt virkande.

Tillsammans med 20 andra virkentusiaster virkar Elinor till förmån för Musikhjälpen. "Det är väldigt kul att vi är så många som gör detta tillsammans då möjligheten att få in ännu mer till ett välgörande ändamål blir större", säger hon.
Tillsammans med 20 andra virkentusiaster virkar Elinor till förmån för Musikhjälpen. "Det är väldigt kul att vi är så många som gör detta tillsammans då möjligheten att få in ännu mer till ett välgörande ändamål blir större", säger hon. Foto: Thomas Kühnel

Totalt medverkar 21 kvinnor från det allt mer växande "virk-communityt" som har anslutit sig till samma bössa dit man kan skänka valfri summa. Då är man också med och tävlar om ett kit till barn och baby, med allt från sängmobiler till napphållare, barnvagnshängen och skallror. Sammanlagt har tre olika kit tillverkats som heter Handgjort barn-kit ( med ett, två eller tre på slutet).

– Det är väldigt kul att vi är så många som gör detta tillsammans då möjligheten att få in ännu mer pengar till ett välgörande ändamål blir större, säger Elinor förhoppningsfullt.

Stort intresse för virkning

Intresset för virkade alster har skjutit i höjden de senaste åren, det upplever Elinor, som blev introducerad för virkning redan som liten, då hennes mormor ägnade sig åt det. När mormodern gick bort ärvde Elinor virknålar och annat som krävdes för att starta i gång, men det var först när Elinor var gravid med första barnet, dottern Mila som numera är 4,5 år, som hon började på riktigt.

– Jag blev sjukskriven för att jag kräktes så mycket och hade jättetråkigt, så då tog jag fram virknålarna och det var så det började, fastnade direkt.

Elinor virkar framförallt saker till barn och baby där napphållare är det hon har gjort mest, men just nu virkar hon ett barnvagnshänge med djur- och skogstema.
Elinor virkar framförallt saker till barn och baby där napphållare är det hon har gjort mest, men just nu virkar hon ett barnvagnshänge med djur- och skogstema. Foto: Thomas Kühnel

Sen dess har Elinor virkat så fort hon har tid, vilket är svårt i dagsläget med två barn där den yngsta som heter Sam, är 1,5 år. Men kvällstid, om barnen kommer i säng i tid, sitter hon mer än gärna i hörnet av soffan och virkar, allt från figurer till filtar och annat som hör till barn och baby. Elinor startade även upp en instagramsida för att visa sina alster, som snabbt fick många följare där beställningarna började rulla in i hög hastighet.

– Virkning har blivit superstort och idag finns det mängder av personer på Instagram som lägger ut bilder på sin virkning. Personligen hade jag ingen tanke på att sälja något, men det blev så till slut ändå, många gillar handarbete och att köpa något mer unikt, tror jag. Dock har jag beställningsstopp då tiden inte räcker till, men just Musikhjälpen prioriterar jag högt, fastslår Elinor.

Vad tycker du om årets tema?

– Det känns väldigt aktuellt i nuläget och passar perfekt i situationen med Corona och allt. Därför känns det också betydelsefullt att kunna vara med och bidra med det lilla, varenda krona kan göra skillnad.

Se några av Elinors alster nedan:

Att virka är tidskrävande menar Elinor, som säger att vissa saker kan ta upp mot åtta timmar att virka. Därför kan det ta lång tid innan något blir färdigt, då det är kvällar hon har tid, samtidigt som orken ska finnas.
Att virka är tidskrävande menar Elinor, som säger att vissa saker kan ta upp mot åtta timmar att virka. Därför kan det ta lång tid innan något blir färdigt, då det är kvällar hon har tid, samtidigt som orken ska finnas. Foto: Thomas Kühnel
Mjuka paket behöver inte vara tråkiga. Här har Elinor virkat en ljusblå traktor.
Mjuka paket behöver inte vara tråkiga. Här har Elinor virkat en ljusblå traktor. Foto: Thomas Kühnel
Pyttesmå löv och kottar, hur gulligt?
Pyttesmå löv och kottar, hur gulligt? Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

LidköpingMusikhjälpenNorra HäreneNyheterSveriges Radio

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.