Volvofabrikens framtid säkrad - satsar 700 miljoner på elmotorer

Ekonomi
PUBLICERAD:
Volvo Cars Skövde
Foto: Roland Svensson
– Det är ett underbart besked, bästa julklappen! Framtiden för fabriken är säkrad. Metallbasen Marko Borg Peltonen är jublande glad över att det nu är klart att Volvo Cars kommer att bygga elmotorer i sin motorfabrik i Skövde. Samtidigt planeras en komplett egen elmotorproduktion vid mitten av 2020-talet. Företaget ska investera 700 miljoner kronor för ändamålet de kommande åren.

Det efterlängtade besked kom från Volvo Cars i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen att med de planerade investeringarna i Skövde tar företaget nu de första stegen mot en egen montering och tillverkning av elmotorer.

– Det här säkrar framtiden för fabriken i Skövde. Det känns helt otroligt. Glädjen är så stor för oss även om alla kanske inte har hört det än, nyheten kom ju just, säger Marko Borg Peltonen, ordförande i Metallklubben på Volvo Cars i Skövde.

– Hade vi inte fått elmotorproduktionen hade vi nog fasats ut när förbränningsmotorerna försvinner. Dagens besked är bästa julklappen, nu behöver vi inga fler.

För bara ett par veckor sedan var Borg Peltonen osäker på vilket beslut som företaget skulle fattat.

– Vi visste givetvis att det diskuterades men vi vågade inget hoppas förrän allt är påskrivet och klart. Detta har hållits i en väldigt liten krets.

I ett första skede kommer anläggningen att montera elmotorer. Vid ett senare skede avser Volvo Cars att en fullskalig tillverkningsprocess för elmotorer ska ske i Skövde.

– Den allra första Volvo från 1927 hade en motor byggd i Skövde”, säger Javier Varela, senior vice president Industrial Operations & Quality i pressmeddelandet.

– Medarbetarna är kompetenta och engagerade i att leverera högsta möjliga kvalitet. Därför är det naturligt att de blir en del av vår spännande framtid. ”

Volvo Cars är ambition att 50 procent av den globala försäljningen 2025 ska bestå av elbilar, och resten av hybrider.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.