Sockerbruket har genomgått en omfattande ombyggnad.
För brukare inom daglig verksamhet innebär det nya möjligheter i sinnliga lokaler.
– Lidköping är en av få kommuner i Sverige som satsar så mycket på den här brukargruppen, säger Ann-Sofie Lönn, enhetschef.
Det är bland annat lokaler som tidigare hyste en loppmarknad i Sockerbruket som nu fått nytt liv.
Det gäller även våningen där Kulturbruket en gång höll till, liksom ytor som fungerat som förråd och frisörsalong.
Totalt handlar det om drygt 2 300 kvadratmeter och investeringen som ägaren Lidköpings näringslivsfastigheter AB står bakom, uppgår till 15,6 miljoner kronor.
För fyra veckor sedan installerade sig daglig verksamhet i merparten av de nya lokalerna. Här aktiveras, när alla flyttat in, cirka 80 brukare.
– Här har vi vår sinnesträning, säger Ann-Sofie Lönn och visar in på en avdelning som används av personer med olika funktionsnedsättningar.
Stimulerar sinnet
Brukarna erbjuds att med stödpedagoger och personliga assistenter, genomföra pedagogiska aktiviteter som stimulerar sinnet och som ger avslappning.
NLT får träffa Nora Bellika som använder ett av avdelningens "vita" rum. Hon ligger i en gunga och spejar på ljusspel på väggen.
Slingor med ljus hänger från taket och ändrar färg när man berör dem.
– Vi har olika typer av fiberoptik i det här rummet, säger Natalie Gabot, stödpedagog.
I ett annat rum sitter brukarna Ann-Sofie Engblom, Kajsa Johansson och Agneta Rydberg. Ann-Sofie har just framfört en temaberättelse för de andra med hjälp av powerpointbilder på väggen.
– Jag håller en kurs om fåglar, säger hon.
Dofter och vatten
I orangeriet med väggar av glas, utgörs en fondvägg av ett naturfotografi av brukaren Johan Jansson. Här finns rinnande vatten och dofter som ska ge stimulans.
Exempel på andra rum är det för musik och rytmik samt de med skärmar och ljusskärmar med beröringsfunktion.
En annan verksamhet som tillhör enheten och vars lokaler snart ska fyllas med liv är produktionsverksamheten. Här kan brukare arbeta i daglig verksamhet inom paketering, uppdrag, transport, förråd, kök, tvätt, media och hantverk och montering.
Genom att sammanföra daglig verksamhets alla aktiviteter inom Sockerbrukets väggar, kan de nyttjas av fler, berättar Ann-Sofie Lönn. Det är även positivt att brukarna har sina dagliga aktiviteter bland andra verksamheter och därmed mitt i ett vardagligt socialt sammanhang.
Lidköping satsar
Hon uppger att Lidköpings kommun utmärker sig bland andra kommuner för sin satsning på aktiviteter med kvalité för personer med funktionsnedsättningar.
– Förutsättningarna kan se helt annorlunda i andra kommuner, säger hon.
Anders Djup, vd för Lidköpings näringslivsfastigheter, tycker att bolaget genom investeringen förvaltat Sockerbrukets yta väl.
– Jag är väldigt nöjd över att vi fått så bra användning för de här lokalerna, säger han.
Förutom att daglig verksamhet fått yta, så har förråd gjorts om till kontor och delar av den tidigare loppmarknadslokalen, cirka 95 kvadratmeter, gör att E-sportcenter blir större.