Vårt nya badhus

Insändare
PUBLICERAD:
Vänermuseet.
Foto:

Det förs en politisk debatt om var ett badhus ska ligga och vad som ska ingå i ett sådant projekt. Styrelsen i Vänermusei Vänner har fått tankarna att snurra där vi ser en synergieffekt med att vidga synen till att värna både miljökunskapen och kulturutbudet. Om vi i detta läge förutsätter att badhuset får sin placering vid Vänermuseet så ser vi att museet som är en kommunal angelägenhet skulle kunna få en större roll i samhället om man bygger ihop badhuset med Vänermuseet och ger dem en gemensam entré med gemensam reception där det planeras för en cafeteria i en mellanbyggnad för att kunna hålla öppet på skilda tider. Till detta så behövs det en samlingssal för minst 100 personer med ingång från receptionen för att tillgodose det kulturutbud som föreningslivet i Lidköping har idag.

Argument:

• Lidköping ligger vid vattnet med ett fantastiskt läge för ett badhus nära sjön med den mentala kopplingen till vattnet, närhet till både utomhusbassäng och sandstrand. Ett badhus är till för att kunna leka, träna, umgås och må bra för alla åldrar.

• Vänermuseet är ”Vänerns museum” med kunskap och utställningar som visar på kunskapen om det livsavgörande vattnet, miljön både på land och i vattnet, akvarier med sjöns fiskar, kommunens kulturhistoria och en skaparverkstad. Museet är till för att lära, inspirera, utveckla tanken och må bra för alla åldrar.

• Den pedagogiska uppgiften att förmedla människans miljöpåverkan för Lidköpingsborna stärks, ju fler som tar till sig kunskapen, och då är närheten till en aktivitetsmagnet som ett badhus viktig för att nå människor och upptäcka andra värden.

• Vänermuseet saknar en lämplig samlingssal/hörsal för föredrag, musik och möten vilket skulle stimulera Lidköpings föreningsliv i syfte att kunde hyra lokalen som mötesplats och förstärka kulturutbudet i staden.

• Att sikta lite högre än en samlingssal är att förverkliga en konsertlokal anpassat för Lidköpings växande befolkning vilket politiken efterfrågat från tid till annan. Platsen vid sjön med rätt arkitektur skulle kunna ge ett fint landmärke och stimulera det regionala kulturlivet på sikt.

• En gemensam entré med en reception och cafeteria gör att man kan röra sig mellan de tre enheterna på ett enkelt sätt och där större sällskap som bussresenärer kan tas emot på ett välkomnande sätt. Skolklasser som är ständigt återkommande kan planera besök, både på bad och museum.

Detta inlägg är till för att inspirera och att höja blicken för framtida utveckling av en växande stad där kulturen kan utvecklas ytterligare till en ny nivå.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.