Var fanns de borgerligas samvete?

Insändare
PUBLICERAD:

Ledarartikeln i NLT den 20/11 (och i flera andra borgerliga tidningar), lyfter tesen att Socialdemokraternas dåliga samvete beror på att SD har övertagit den väljargrupp som ”Socialdemokraterna lämnat därhän”. Jag kan till viss del själv ansluta mig till denna tes och förklaringsmodell. Bim Clinell skrev en bok för flera år sedan om den franska fascismens framväxt. Den fick den talande titeln, ”De hunsades revansch”. Skulle tro att förklaringsmodellen även kommer att äga stor giltighet i en amerikansk valanalys-kontext och som en relevant bakgrund till de framväxande antiliberala, auktoritära och rent antidemokratiska rörelser vi bevittnar.

Kan bara tolka ledaren som att SD och Mattias Karlssons agenda endast är ett problem för ”vänsterföreträdare” och ”vänsterdebattörer”.

Detta ger mig anledning att ställa följande fråga; Var fanns de obundna eller ”bundna” liberalernas och de övriga borgerligas samveten när Socialdemokraterna övergav denna väljargrupp?

Med vänlig hälsning

Agne Gustafsson

Svar direkt: Det är helt sant att det var flera partier som banade väg för Sverigedemokraterna. Liberalerna, om vi menar de som förr hette Folkpartiet, är nog mest oskyldiga. Centerpartiet hade kanske kunnat vara ett alternativ om partiet gjort andra val historiskt, men när SD dök upp i rikspolitiken hade C redan slagit in på den nyliberala vandringen. Moderaterna däremot är det parti som jämte Socialdemokraterna tappat flest röster till SD. Många menar också att politiken som M förde under Reinfeldt var den direkta orsaken till att migrationen hamnade högst på den politiska dagordningen. Man kan leka med tanken på vad det hade betytt för SD om M haft en mer traditionell invandringspolitik och inte gjort upp med Miljöpartiet. Skälet till att ledaren fokuserade på Socialdemokraterna var att den utgick från Mattias Karlsson, som ju både genom sin bakgrund och sitt anslag i politiken kan sägas representera väljargruppen som gått från S till SD. Avslutningsvis påminner SD:s tillväxt om att inget parti längre kan prenumerera på väljarnas röster. Det finns goda möjligheter för andra partier att söka förnyat förtroende hos landsbygdens väljare.

Mathias Bred, Snb

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.