Hoppa till huvudinnehållet

Sara drömmer om en värld full av färger

Publicerad:
 Grafiska designern Sara Jenkins från Vara har alltid varit kreativt lagt och visste redan i sjunde klass att hon vill jobba med design.
Grafiska designern Sara Jenkins från Vara har alltid varit kreativt lagt och visste redan i sjunde klass att hon vill jobba med design.

Sara Jenkins, 27, från Vara ser livet i färger. Och former. Kreativiteten ligger ständigt nära till hands, och sen ett par år tillbaka driver hon sitt egna företag inom grafisk design. "Jag har alltid dragits åt färg och form", säger hon.

Det är så mycket konstnärlighet i den precis nyfyllda tjugosjuåringen Sara Jenkins från Vara, att förmodligen självaste Picasso hade blivit avundsjuk. Driften av att skapa kom i tidig barndom, då hon älskade att måla teckningar och tavlor, vilket hon gör än idag, i kombination med andra kreativa intressen som sömnad, illustration och design i olika former. Idag är Sara utbildad till grafisk designer.

– Häromveckan läste jag ett gammalt brev jag skrev i sjunde klass, där man skulle skriva till sitt framtida jag, och då stod det att jag hoppades att jag jobbade med design, det är lite kul att man på något sätt redan då visste vilket håll man vill åt, berättar Sara.

Bästa av båda världar

Idag driver hon företaget Roos art company vid sidan av sitt heltidsjobb som marknadskommunikatör på företaget Hüllert Maskin i Vara, där hon får det bästa av båda världar.

– I båda jobben får jag jobba i den kreativa processen, men på olika sätt. Hüllert är ju ett maskinföretag så även om jag får vara kreativ och bestämma mycket av det grafiska, så blir det något helt annat när jag jobbar med mitt eget.

Privat skapar hon främst tavlor i akryl, logotypes, illustrationer, ikoner, symboler och posters, bland annat. Färger hon gillar? Regnbågens.

– Jag använder mig av alla möjliga färger och former, för att skapa något unikt. Ofta använder jag mig av udda färger som funkar bra ihop, jag vet inte varför, men det ger en otrolig tillfredsställelse att se resultatet. Man vet aldrig hur det blir och ofta gör jag jättefula grejer, innan det blir något fint, säger Sara och skrattar till.

"Är väldigt privat"

Vi träffas hemma i Saras nybyggda hus, som hon själv har varit med och skissat upp. Väggarna pryds av tavlor med abstrakta motiv och hela hemmet överlag, känns som en mysig konsthall. Även om Saras konst fyller huset så har hon svårt för att prata om sig själv och sitt skapande. I en grupp av människor är hon inte någon som tar plats, hävdar hon.

– Jag är väldigt privat av mig och tycker egentligen att det är ganska jobbigt att prata om mig själv och det jag gör. Men det handlar inte om att jag inte tror på mig själv och det jag skapar, för det gör jag, det är bara det att det är svårt att prata om något kreativt, säger hon.

Samtidigt finns en dröm att få jobba med grafisk design på heltid. Och då är marknadsföring en viktig del för att nå framåt, men Sara vill inte stressa fram något, utan tar det lite som det kommer.

 Grafiska designern Sara Jenkins från Vara har alltid varit kreativt lagt och visste redan i sjunde klass att hon vill jobba med design.
Grafiska designern Sara Jenkins från Vara har alltid varit kreativt lagt och visste redan i sjunde klass att hon vill jobba med design.

Dröm om kreativ byrå

– Just nu jobbar jag inte aktivt med att marknadsföra mig själv, men får jag en jobbförfrågan så säger jag ja. Min dröm är att ha någon slags kreativ byrå i framtiden, men just nu spretar jag mycket i mina tankar och idéer. Men något jag kan tänka mig är att skapa fräcka posters och logotypes med feministiska motiv eller som berör psykisk ohälsa, saker som betyder något och kan göra skillnad.

Men ingenting är skrivet i sten. Sara håller dörren öppen, så att säga.

– Alltså ibland kan jag tänka mig att bli tygdesigner. Eller tatuerare. Jag är väldigt öppen, bara det har med något kreativt att göra.

 I framtiden drömmer Sara om att jobba heltid och ha en kreativ byrå, hon är halvvägs där, då hon idag driver företaget Roos art company vid sidan av sitt heltidsjobb som marknadskommunikatör.
I framtiden drömmer Sara om att jobba heltid och ha en kreativ byrå, hon är halvvägs där, då hon idag driver företaget Roos art company vid sidan av sitt heltidsjobb som marknadskommunikatör.

Artikeltaggar

FamiljGrafikModeNyheterSara Jenkins

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.