Hoppa till huvudinnehållet

Inget reseförbud till jul

Publicerad:
Folkhälsomyndigheten väntas komma med besked om julresorna nästa vecka. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten väntas komma med besked om julresorna nästa vecka. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Alla väntar på besked om hur julen kan firas i år.

Folkhälsomyndigheten ger besked nästa vecka.

– Något totalt reseförbud kommer vi inte att landa i, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han gav beskedet på Folkhälsomyndighetens presskonferens.

– Det kommer att vara möjligt att resa, men man måste göra det på ett väldigt ansvarsfullt sätt, säger Tegnell.

Han bekräftar också att nationella råd om resor inför jul- och nyårsfirandena kommer i nästa vecka.

Från den 14 december ska samma regler för att begränsa smittspridningen gälla i hela landet. På Folkhälsomyndigheten pågår ett febrilt arbete för att ersätta de lokala allmänna råd som gäller nu, och för att ta fram rekommendationer för jul- och nyårshelgerna.

Kontakterna är många med smittskyddsläkare, regioner, länsstyrelser och andra berörda. Siktet är inställt på att kunna presentera de nya reglerna på torsdag nästa vecka, enligt uppgift till TT.

Juridiskt är det inte möjligt att förbjuda resor, men flera regioner avråder i dag från onödiga resor. Det FHM nu arbetar utifrån är en mildare form av föreskrift och råd.

Eftersom folk antas vilja resa i jul, är det mer hållbart att se till att resandet kan ske på ett så planerat och säkert sätt som möjligt, går resonemanget.

Planerat och säkert

Till exempel att åka bil för den som har möjlighet till det, att tänka över hur man kan ta sig hem om man blir sjuk, så att sjukvården inte belastas, att inte umgås med nya sociala kontakter och överhuvudtaget få alla att ta ansvar.

Inget är beslutat ännu. Hela tiden måste smittoläget vägas in, berörda aktörer konsulteras och regeringen kan också ha synpunkter.

FHM har särskilt haft diskussioner med skidlänen när det gäller julresorna. I Dalarna säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund att man ser med oro på smittspridningen.

– Men vi jobbar utifrån att det kommer att komma folk, så vi förbereder oss på alla sätt, till exempel med utökad provtagning. Och vi för diskussioner med verksamheter på skidorterna så att de kan isolera sjuk personal, till exempel, säger hon.

Risken finns

I dag har Dalarna en avrådan från onödiga resor inom regionen. Och ur strikt smittskyddssynpunkt vore det en hjälp om reserestriktioner fanns kvar, anser smittskyddsläkaren.

– Är det som nu eller värre är det absolut inte bra att man reser mellan regioner, säger Helena Ernlund.

I ett annat vinterturismlän, Jämtland, hoppas regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand att skidturisterna ska kunna komma.

– Om du reser med din egen bil, med din egen familj till en egen stuga eller lägenhet, så är det ju ändå i en begränsad grupp. Den typen av möjligheter skulle vi önska finns kvar, säger Eva Hellstrand.

Är ni inte oroade för att vården inte har kapacitet att ta hand om besökare från andra regioner?

– Vi förutsätter ju, om det blir möjligt, att den som reser faktiskt tar den hänsynen. Har man träffat någon som man vet är smittad då reser man inte. Då stannar man i sin vanliga miljö. Vi måste försöka ha den tilliten till varandra, säger Eva Hellstrand.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

Anders TegnellNyheterSverigeVärmlands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.