Hoppa till huvudinnehållet

JV Friskvård på väg mot konkurs

Publicerad:
JV Friskvård AB som driver Nossebrobadet fram till årsskiftet är på väg att gå i konkurs.
JV Friskvård AB som driver Nossebrobadet fram till årsskiftet är på väg att gå i konkurs. Foto: Mattias Olsson

JV Friskvård AB, som driver Nossebrobadet fram till årsskiftet, är på väg att gå i konkurs. En konkursansökan inkom till Alingsås Tingsrätt i fredags.

Det är Redovisningskonsulterna i Skaraborg AB som skickat in ansökan, där man skriver att man har förfallna fordringar på sammanlagt 201 676 kronor på JV Friskvård. Summan avser bland annat löpande bokföring, upprättade bokslut, årsredovisningar samt skatteredovisningar avseende moms och arbetsgivaravgifter med mera. I ansökan skriver man även att JV Friskvård har skulder hos skatteverket.

JV Friskvårds Andreas Vuorenmaa bekräftar uppgifterna.

– Det finns ju en anledning till att vi är i konkurs. Under hela 2020 har vi samtidigt som vi betalt nuvarande driftskostnader även betalt gamla driftskostnader till Essunga kommun, vilket har gjort att vi inte har kunnat betala våra skatter och avgifter som planerat, säger han och fortsätter:

– Trots ansökningar om uppskov på den här avbetalningsplanen och trots corona så har vi inte fått något uppskov, vilket har gjort att vi har hamnat där vi gjort.

Annan syn

Från kommunens sida ser man lite annorlunda på saken.

– De har en skuld till kommunen, som de har betalat av på, vi har haft en fordran på dem. Historiskt så har vi upprättat ett antal betalningsplaner som inte har följts. När frågan kom tillbaka i början av året fick vi ta ställning hur vi skulle göra, och då valde vi att säga nej, säger kommundirektör Anna Liedholm och fortsätter:

– Vi anser att det är vår skyldighet gentemot kommuninvånarna och skattebetalarna att försöka få tillbaka så mycket som möjlighet av den fordran som vi har mot företaget. Alla måste göra rätt för sig, det gäller alla företag i Essunga kommun.

Gymmet stängt

Entreprenörerna ska starta ny gymverksamhet i Sollebrunn framöver. Flytten dit är anledningen till att gymmet på Nossebrobadet stängde under tisdagen.

I samband med att flytten genomförs kommer det att "bli stökigt i lokalen, och mycket folk, samtidigt så är det även en hälsorisk med tanke på den rådande pandemin, skrev Nossebrobadet på Facebook, om varför man väljer att stänga.

Man skriver också att man inte kommer att klara av att flytta så sent som i mitten av december, och att man förstår den besvikelse som uppstår.

– Att man har valt att stänga badet är ett beslut som de har fattat själva, och inget som är sanktionerat av Essunga kommun, utan något de gjort på eget bevåg. Vårt avtal löper fram till årsskiftet, säger Anna Liedholm.

De som har tränat på Nossebrobadet har möjlighet att följa med och träna där, när den nya verksamheten öppnar. Kunderna påverkas lite olika.

Den som har betalt sin träning via autogiro kan välja mellan att antingen fortsätta sin träning i den nya verksamheten i Sollebrunn, eller säga upp sitt medlemskap.

Köpta årskort och 10-kort kommer att gälla på den nya verksamheten och förlängas med stängningsperioden. Däremot skriver Nossebrobadet att man inte har någon möjlighet att återbetala några kort.

En eventuell konkurs kommer inte att påverka verksamheten i Sollebrunn menar Andreas Vuorenmaa.

Än är dock inte JV Friskvård satta i konkurs. Innan dess krävs både en konkursförhandling och ett beslut från tingsrätten.

Artikeltaggar

Anna LiedholmNossebroNossebrobadetNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.