Varför så tyst från Grästorps kommun?

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:

Det är en tuff tid vi alla befinner oss i nu, med kraftigt ökad smittspridning och oro inför framtiden. Grästorp är så klart inget undantag. Här, liksom i resten av landet och världen, ser vi hur allt fler insjuknar varje dygn som går.

Det som förvånar mig är hur tyst man talar om det i kommunen, och främst då i skolan. I måndagens NLT kunde man läsa skolchef Eva Dahl uttala sig i frågan. Man kunde läsa det senaste på plattformen Edwise, men där hittar jag ingen information senare än andra november (Omtag i Coronatider, som handlar om att föräldrar ska hämta och lämna utanför skolans lokaler). Man vill alltså inte prata om hur smittspridningen på skolan ser ut, man vill inte prata om huruvida elever eller lärare (eller båda och) har drabbats, man vill inte prata om hur många som konstaterats smittade. Är inte detta högst relevant information? Det är ju också information som andra kommuner och skolar delat med sig, så jag förstår inte varför det tystas? Knappast något att skämmas över, och det är ju ingen patientsekretess som röjs genom att man bara nämner antal smittade, att det till exempel är fem elever och en lärare. Jag skulle i alla fall vilja veta hur omfattande spridningen är, så slipper man också onödiga rykten och onödig oro.

Jag undrar, förutom detta, också hur man i skolan i övrigt jobbar för att dämpa smittspridningen. Lite förvånad över att man först nu (16 november) agerar genom att sprida ut luncherna för att det inte ska vara så trångt i matsalen, där man då fram till i fredags knappast har kunnat följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men hur det ser ut i klassrummen, görs ändringar där för att säkerställa avstånd mellan elever? Begränsar man grupparbeten? Finns det handsprit att tillgå i samtliga klassrum? Har städrutinerna förändrats och utökats? Även om det är svårt att få stopp på smittan, så är det ju innan den fått riktigt fäste som chanserna är som bäst. Håller det tåget på att gå?

Mattias

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.