Hoppa till huvudinnehållet

Bygglov för centrumhusen i Skara

Publicerad:
"Vi hoppas att husen ska bli ett lyft för hela centrum", säger Leif Brohede (KD) om Centrumbostäders bygge, som ska inledas i vår.
"Vi hoppas att husen ska bli ett lyft för hela centrum", säger Leif Brohede (KD) om Centrumbostäders bygge, som ska inledas i vår.

En enig miljö- och byggnadsnämnd beviljade kommunala Centrumbostäder bygglov för de nya husen på stationsområdet – trots att de avviker mot den gällande detaljplanen.

- Det är en så liten avvikelse att vi kan ha överseende med det. Det fanns heller ingen annan uppfattning i nämnden, säger ordföranden Leif Brohede (KD).

Detaljplanen säger en huskropp.

Centrumbostäder tänker bygga två huskroppar i fem våningar, sammanlänkande med en gemensam låghusdel i ett plan.

Lösningen har arbetats fram av Centrumbostäder i dialog med stadsarkitekten Ian Cortes.

- Stadsarkitekten har påpekat att en huskropp skulle ha bildat en form av mur mot Vallgatan. Nu får vi en bättre lösning som uppfattas som två huskroppar, där det ena huset knyter an mot Vallgatan, det andra mot Järnvägsgatans förlängning, säger Leif Brohede.

Beräknad byggstart är mars-april nästa år, under förutsättning det inte kommer in några överklaganden.

- Vi hoppas att husen ska bli ett lyft för hela centrum, säger Leif Brohede.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCentrumbostäder ABLeif BrohedeSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.