Lärarfacket vill se mer åtgärder: "Vi kan också göra arbetsuppgifter hemifrån"

Publicerad:
"Vi i Lärarförbundet anser att man ska tänka digitalt så mycket som möjligt just nu", säger Lidköpingsordföranden Ulrika Lindahl.

Skenande smittspridning i samhället och rapporter om konstaterade fall inom skolan. Coronaläget ser dystert ut och hos flera lärare finns oro.

– De känner att det inte har gjorts tillräckliga åtgärder för att de ska kunna känna sig trygga, säger Ulrika Lindahl, ordförande i Lärarförbundets Lidköpingsavdelning.

Trots de skärpta allmänna råden fortsätter smittspridningen i samhället. Antalet covid-19-fall ökar i rask takt; vecka 45 noterades 508 i Skaraborg, varav 49 i Lidköping, och det har konstaterats smitta på skolor och förskolor på flera håll i NLT:s spridningsområde.

Läget ser alltså inte överdrivet ljust ut, och bland lärare, både i ett nationellt perspektiv och här i Lidköping, förekommer oro över att bli smittad – och uppfattningen att arbetsgivarens åtgärder inte är tillräckliga.

Om detta vittnar en insändare i dagens NLT där en Lidköpingslärare menar att barn och skola inte efterlever Folkhälsomyndighetens rekommendationer om distansarbete när lärare förväntas vara på arbetsplatsen även den tid de inte undervisar.

"Vi ifrågasätter inte att skolan är öppen, vi älskar vårt jobb och har alltid gått till vår arbetsgivare med huvudet högt. Men det vi undrar och ifrågasätter är hanteringen huvudmannen visar oss i en kris. Att de rekommendationer som gäller för skolan inte följs", skriver insändarskribenten.

Att det finns synpunkter på coronahanteringen kan Lärarförbundet i Lidköping bekräfta.

– Det är inte så att det är jättemånga som har hört av sig till oss, men det finns de som har gjort det. Och då är det ju att man upplever en stor oro runt att man inte vill bli sjuk. Att man känner att det inte har gjorts tillräckliga åtgärder för att man ska kunna känna sig trygg, säger ordförande Ulrika Lindahl.

Smittrisk mellan vuxna

Diskussionen kring corona och skolan har handlat mycket om smitta mellan elev och lärare, och i det sammanhanget har bedömningen att barn inte smittar i samma utsträckning som vuxna och att skolverksamhet inte är drivande i smittutvecklingen tagit stor plats.

– Men det vi ser på Lärarförbundet är att vi, oavsett vilken kommun man arbetar i, måste bli bättre på att se vilka åtgärder som kan göras ytterligare för att minska risken för smittspridning mellan oss vuxna som arbetar på en enhet. Det räcker inte med att stanna hemma vid symptom, utan det måste till fler åtgärder.

Kan göra mer

Att det inte alls görs riskbedömningar och åtgärder, som insändaren gör gällande, håller dock inte Ulrika Lindahl med om; fackets ombud vittnar om att ett sådant arbete sker kontinuerligt ute på enheterna.

– Men vi anser att man kan göra ännu mer.

Till exempel när det gäller digitala möten och distansarbete.

– Vi tänker att lärare kan faktiskt också göra arbetsuppgifter hemma som andra personer ute i samhället, och Folkhälsomyndigheten har ju ändå uttalat att man som arbetsgivare ska uppmana sina anställda till att arbeta hemifrån när det finns möjlighet. Så här behöver arbetsgivaren se över möjligheten till ytterligare åtgärder.

Inte minst med tanke på Lidköpings digitala framsteg på skolområdet.

– Vi har hållit på med digitala verktyg i flera år, så därför borde vi vara riktigt bra på att hitta de här åtgärderna nu när det är så pass allvarlig situation ute i samhället.

Skyddsutrustning till personalen på gång

Artikeltaggar

CoronavirusetDistansarbeteLärarförbundetLidköpings kommunNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare