Hoppa till huvudinnehållet

Bygglov för bostäder för 65-plus i Skara

Publicerad:
Boende för 65 plus på fem våningar. Den nya husen på stationsområdet sedda från Vallgatan.
Boende för 65 plus på fem våningar. Den nya husen på stationsområdet sedda från Vallgatan.

Gemensam låghusdel med öppen foajé, samlingslokal, vinterträdgård, 48 hyresrätter och en övernattningslägenhet.

Det är den korta beskrivningen av det som blir ett efterlängtat tillskott av bostäder i centrala Skara.

– Vi känner oss jätteglada och jättenöjda, det här blir en väldigt trevlig produktion på en förhållandevis liten yta, säger David Petterson, vd för det kommunala bostadsbolaget Centrumbostäder.

Fastighetsteckningen är Stinsen, adressen Klostergatan 17.

Vid sammanträdet på tisdag tar miljö- och byggnadsnämnden ställning till Centrumbostäders bygglovsansökan för de nya husen på stationsområdet.

– Om allt går som planerat, om det inte blir några överklaganden, kan vi ha inflyttningsklara lägenheter andra halvåret 2022, säger David Pettersson.

Landat i 65 plus

Trygghetsboende, seniorboende, 70 plus eller 65 plus?

Frågan om inriktningen på boendet har under en längre tid hängt i luften. Nu har Centrumbostäder slutligt landat i att det är 65 plus som gäller.

– Det är huvudspåret, även om husen och lägenheterna kommer att leva upp till kraven för trygghetsboende, säger David Pettersson.

Han beskriver husen som en ”trevlig produktion på en förhållandevis liten yta”, endast 2000 kvadratmeter.

De två femvåningshusen får totalt 48 hyresrätter; elva enrummare på 40 kvadratmeter, 28 tvåor på 55 kvadrat och nio treor på 78 kvadrat.

– Lägenheterna kommer att ha hög kvalitet rakt igenom, parkett i samtliga rum, kakel och klinkers i badrummen.

Bäddat för trivsel

Huskropparna knyts ihop av en låghusdel med entré till de gemensamma ytorna; foajé, samlingslokal, vinterträdgård (mot söder) och en övernattningslägenhet för besökare.

– Även de gemensamma ytorna kommer att ha en hög standard. Det finns alla förutsättningar för trivsel i de här husen, säger David Pettersson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCentrumbostäder ABDavid PetterssonSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.