Hoppa till huvudinnehållet

Äldreboenden i Lidköping fortsatt öppna för besök: "Inga nya smittade"

Publicerad:
Flera kommuner avråder från besök men inte i Lidköping.
Flera kommuner avråder från besök men inte i Lidköping.

Vara och Essunga avråder från att besöka äldreboenden, men i Lidköping fungerar nuvarande system med bokningar väl, menar Lotta Hjoberg, vård- och omsorgschef i Lidköping.

Det tillfälliga besöksförbudet på landets äldreboenden upphörde den 1 oktober men den senaste tiden har en rad kommuner i Sverige fattat egna beslut om att avråda från att besöka anhöriga på äldreboenden.

Stockholm har gjort det och Göteborg vill göra det. I vårt närområde har Vara och Essunga kommun en sådan avrådan på plats, medan till exempel Skara följer de riktlinjer som gäller.

Lidköping gör i nuläget också bedömningen att en avrådan till besök inte är aktuell.

– Det systemet vi har på plats nu där en anhörig får boka besök och på plats ha visir och noga följa riktlinjerna tycker vi fungerar väl, säger Lotta Hjoberg, vård- och omsorgschef i Lidköpings kommun.

Följer rekommendationer

Hon menar att det är en svår väg att hitta former som passar alla.

– Vissa tycker det är för krångligt att göra besök hos sina anhöriga medan andra tycker att vi borde stänga helt. Jag säger som jag gjort hela tiden att vi följer främst de rekommendationer och riktlinjer som kommer från Folkhälsomyndigheten.

Tredubbling av covidfall i Lidköping - stor ökning i alla kommuner

Medan smittoläget i samhället förvärras ser det i nuläget bra ut inom Lidköpings äldreboenden, enligt Lotta Hjoberg.

För två veckor sedan bröts en lång covid-19-fri period när det konstaterades att en brukare på ett av kommunens äldreboende smittats; det första konstaterade fallet inom äldreomsorgen sedan sommaren. Och på tisdagen i förra veckan konstaterades ytterligare ett fall med en smittad brukare på samma avdelning.

Nio dödsfall i covid-19 på sjukhuset efter sommaren

Brukare tillfrisknat

Men den ena av de två brukarna har nu tillfrisknat och mår bra, medan den andra vårdas på sjukhus, enligt Lotta Hjoberg som inte har information om tillståndet för sjukhuspatienten.

– Ingen ny smitta har upptäckts på våra boenden efter det så i nuläget är verksamheten smittofri, säger hon till NLT på torsdagen.

Artikeltaggar

ÄldreÄldreboendeLidköpingVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.