SPANA IN: Gjorde upp om segern i digitala klassfotbollen: "Spännande turnering"

Sport | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Spänningen var hög inför finalen. Oscar Sand (bakom till vänster), Tage Vestberg (bakom till höger), Casper Svantesson (näst längst fram) och Augustus Gilchrist (längst fram).
Foto: Carl Toreborg
Klassfotbollen har varit en självklarhet i Lidköping i över 20 år, men på grund av covid-19 ställdes årets upplaga in. I söndags arrangerades istället den första upplagan av den digitala klassfotbollen, en FIFA-turnering för alla högstadieelever i Lidköping.
– Det har varit en väldigt spännande turnering och ett bra upplägg, säger Tage Vestberg från Fredriksdalskolan som var med och spelade.

När Lidköpings IF startade klassfotbollen 1996 blev Lidköping den första staden i Sverige med fotbollsturnering för kommunens skolelever. Klassfotbollen har sedan vuxit till att bli ett arrangemang för tusentals människor och spridit sig till flera städer runt om i landet.

I söndags var det dags för klassfotbollen i Lidköping, dock i en ny tappning. Istället för att eleverna var ute och sprang på en gräsplan, satt eleverna i soffan och spelade FIFA. Precis som med den vanliga klassfotbollen i Lidköping för 24 år sedan, var den digitala klassfotbollen i söndags Sveriges första.

Arrangören Josefine Persson i pressrummet.
Foto: Carl Toreborg

– Den här idén är jättegammal faktiskt. Fördelen med att ha en digital klassfotboll är att fler personer kan vara med. Vi har slipat på den här idén ganska länge och det tar ett tag att få allting att fungera, men efter att vi provspelat ett antal gånger kände vi att vi var redo nu i höst, säger ordföranden i föreningen Digital Klassfotboll Josefine Persson.

Turneringen arrangerades av föreningen Digital Klassfotboll och Lidköpings e-sportcenter och genomfördes genom att varje skola, Rudenschöld, Dalängen, Fredriksdal och Broholm, hade egna deltävlingar där vinnarna från varje skola fick delta i finalen. Varje lag bestod av två spelare och vinnarna vann en helkväll med sin klass på e-sportcentret.

– De som har varit med har tyckt att det har varit jätteroligt. Alla här har varit super-engagerade och har varit taggade när de spelat sina matcher. Alla har skött sig väldigt bra, hejat på varandra och inga fula ord. Det är samtidigt en ny grej som inte alla förstår. Många har undrat varför vi ska köra digitalt när vi redan har en vanlig klassfotboll, fortsätter Josefine.

Det är heller inte meningen att den digitala klassfotbollen ska vara en engångsgrej, utan nästa år hoppas Josefine att en ny turnering kommer kunna anordnas.

– Vi kommer testa nästa år igen och tänker att fler åldrar ska vara med. Vi ska få med fler yngre, vilket var min tanke från början, säger Josefine.

Vinnarna Tage Vestberg och Oscar Sand.
Foto: Carl Toreborg

Hur gick det då? Jo, Oscar Sand och Tage Vestberg från Fredriksdalskolan tog hem finalen med 7–2 mot Casper Svantesson och Augustus Gilchrist från Rudenschöldskolan.

– Vi hade ett bra lagspel, passade mycket, snackade mycket och spelade bra helt enkelt, säger Oscar Sand efter segern.

Både Oscar och Tage tyckte att hela tävlingen var väldigt rolig och säger att de kommer ställa upp även nästa år. Förutom en helkväll på e-sportcentret med klassen vann även Oscar och Tage pizzabiljetter.

– Det blir kanske en Hawaii, svarar Tage på frågan om vilken pizza han nu ska äta.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.