Hoppa till huvudinnehållet

Varde ljus - i Flo kyrka

Publicerad:
Flo kyrka genomgår en välbehövlig renovering.
Flo kyrka genomgår en välbehövlig renovering. Foto: Emma Hjorth

Flo kyrka genomgår just nu en elrenovering. Kyrkans elektriska system är nämligen uråldrigt. Samtidigt åtgärdas ett illaluktande problem.

Flo kyrka uppfördes 1890. Riktigt lika gammal är inte eldragningen i byggnaden. Men den har för många år på nacken för att anses säker.

– Den är troligtvis från 1950-talet. Nu byter vi elcentral och drar nya kablar, sätter in jordfelsbrytare överallt och så blir det nya radiatorer och förbättrad belysning, berättar Per Olof "Pelle" Andersson på Fjärdinge el.

Pelle Andersson från Fjärdinge el ser till så det blir ljus i kyrkan.
Pelle Andersson från Fjärdinge el ser till så det blir ljus i kyrkan. Foto: Emma Hjorth

Det installeras även ett nytt mixerbord från vilket kyrkvaktmästaren reglerar ljus och ljud.

– Ny och bättre belysning vid koret är framförallt till nytta för officiant och körer, säger Skara stifts fastighetsingenjör Johan Larsson.

Johan Larsson, fastighetsingenjör på Skara stift.
Johan Larsson, fastighetsingenjör på Skara stift. Foto: Emma Hjorth

De nya radiatorerna sätts upp i både bänkar och på väggar. Kyrkan har en tid varit behäftad med dålig lukt invändigt. Lukten är orsakad av fukt. Radiatorerna är en del av åtgärderna man vidtar för att komma till rätta med lukt- och fuktproblemet. En annan är att installera en modern och kraftfull luftavfuktare.

Klimatet i kyrkan har även satt fula flagnande spår på kyrkans innerväggar. Upp till bården i brösthöjd sätts det därför upp nytt kalkbruk.

En el-renovering och uppfräschning av Flo kyrka pågår för fullt. Just nu ser det ut som en inplastad byggarbetsplats, men före årsskiftet bör det hela vara färdigt.
En el-renovering och uppfräschning av Flo kyrka pågår för fullt. Just nu ser det ut som en inplastad byggarbetsplats, men före årsskiftet bör det hela vara färdigt. Foto: Emma Hjorth

– Det är intressant att arbeta med gamla kyrkor. Man måste använda rent kalkbruk och inte betong. När det är klart ska det hålla sig fint i säkert 20-30 år, berättar muraren Sebastian Tåqvist.

Muraren Sebastian Tåqvist förklarar att man inte kan använda vilket material som helst på kyrkoväggar.
Muraren Sebastian Tåqvist förklarar att man inte kan använda vilket material som helst på kyrkoväggar. Foto: Emma Hjorth

Kyrkan har även fått en viss upputsning på utsidan men däremot görs inte taket klart som först var planerat.

– Vi trodde att vi behövde byta några skifferplattor som var trasiga. Men när vi började med taket visade det sig att det var betydligt mer som behövde åtgärdas så vi avbröt arbetet. Det får bli ett eget senare projekt, förklarar Johan Larsson.

De pågående jobben i Flo kyrka beräknas vara klara den här sidan årsskiftet och totalkostnaden kommer att landa på 1,5 miljon kronor.

 • Taket på Flo kyrka behöver åtgärdas, och är provisoriskt lagat tills taklagarprojektet kan dra igång.
  Taket på Flo kyrka behöver åtgärdas, och är provisoriskt lagat tills taklagarprojektet kan dra igång. Foto: Emma Hjorth
 • Sebastian Tåqvist slipar väggar i Flos kyrka.
  Sebastian Tåqvist slipar väggar i Flos kyrka. Foto: Emma Hjorth
 • Nedre delen av kyrkans innervägg är i stort behov av en upputsning.
  Nedre delen av kyrkans innervägg är i stort behov av en upputsning. Foto: Emma Hjorth
 • Där de gamla radiatorerna suttit syns fula märken som skall åtgärdas.
  Där de gamla radiatorerna suttit syns fula märken som skall åtgärdas. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

Fjärdinge elFloFlo kyrkaGrästorps kommunGrästorps pastoratJohan LarssonLäsarnasMeraNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.