Hoppa till huvudinnehållet

Enduro-Daniel har gett ringar på (ler)vattnet

Publicerad:
Daniel Andersson har i dagarna fullföljt fem varv på världens största endurotävling, Gotland Grand National. Hans intresse har gett ringar på vattnet i Grästorpstrakten.
Daniel Andersson har i dagarna fullföljt fem varv på världens största endurotävling, Gotland Grand National. Hans intresse har gett ringar på vattnet i Grästorpstrakten. Foto: Emma Hjorth

Det är lerigt. Det är rent ut sagt gôrlerigt. Det går fort, och det gör ont i ändan. NLT har träffat "Enduro-Daniel" som nyligen kommit hem från världens största enduro-tävling, Gotland Grand National.

Slår man upp ordet "utvecklas" i en uppslagsbok med bilder skulle det vara mycket möjligt att man ser en bild av Daniel "Enduro-Daniel" Andersson bredvid ordet.

För två år sedan var NLT på besök hos honom på gården i Hyringa. Enduromotorcykeln var färdigfixad och skulle in i bilen för vidare transport till Tofta skjutfält på Gotland. Det var dags för Daniels första GGN, Gotland Grand National, världens största endurotävling.

Målet då var att under drygt tre timmar klara tre varv på den cirka 22 kilometer långa banan. Det hade han nog gjort om inte en punktering satt käppar i hjulet.

Året därpå sattes nya mål, fyra varv på banan, vilket Daniel fixade galant. Därför blev siktet på fem varv i GGN 2020.

– I år var jag väldigt bra förberedd. Jag bättre mentalt förberedd och visste hur jag ska göra. Cykeln var i riktigt toppskick och jag litade på materialet. Jag visste att det bara var gubben det hängde på, säger Daniel.

"Gubben", det vill säga Daniel själv, visade sig vara i samma skick som motorcykeln; toppskick, och han kunde rulla sina eftersträvade fem varv på Tofta skjutfält.

– "Vad är klockan?", ropade jag när jag kom i mål. Jag räknade ut att jag borde ha klarat det, men en kompis till mig sa att jag nog inte hade det. Väl i bilen tog jag upp mobiltelefonen för att kolla resultatlistan. Då såg jag att jag klarat det.

Även om den känslan var oerhört skön är det inte bara det leriga körandet som är grejen. Att egga varandra och framför allt gemenskapen är nästan viktigare. Daniel åker till Gotland tillsammans med ett gäng vänner som alla är med och tävlar. Hans intresse har gett ringar på vattnet. I början var han ganska ensam om att köra enduro i Grästorpstrakten. Nu för tiden blir det gemensam träning tillsammans med ett tiotal likasinnade.

– Det blir att man åker iväg allihop, tar med ett korvpaket ur kylen och har väldigt trevligt.

Nu väntar ytterligare ett par duschar innan all lera runnit av Daniel. Sedan behöver en noggrann rengöring av motorcykeln göras innan det är dags att köra igen. Vad blir då målet för nästa år?

– Nu är jag bara två varv efter eliten, som kör sju varv. Det blir sex varv nästa år.

Artikeltaggar

Daniel AnderssonGotland Grand NationalGrästorps kommunHyringaMera

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.