Hoppa till huvudinnehållet

Skärpta råd i flera regioner

Publicerad:
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndigheten skärper råden i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland på grund av ökad smittspridning.

Smittskyddsläkarna "ber, bönar och vädjar" till alla i regionerna att hjälpas åt.

I de tre regionerna införs särskilda allmänna råd, med stora konsekvenser för alla, meddelades vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

– Det är inte slut, det är inte över än. Vi måste göra det här tillsammans, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Stockholm.

– Vi ber, bönar och vädjar till alla personer i samhället att nu verkligen tänka till i varje stund för att hålla det här fysiska avståndet och hålla kurvorna nere, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, region Östergötland.

Alla tre regionerna behåller gränsen på 50 personer för allmänna sammankomster, istället för de 300 som regeringen tidigare öppnat för.

– Det är lättare att höja det i ett senare skede om vi får ner smittspridningen, än att sänka det. Vi gör det av en omsorg för våra invånare, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län.

Förlängs i Uppsala

Folkhälsomyndigheten meddelar också att de särskilda allmänna råd som tidigare införts i Uppsala förlängs i ytterligare två veckor.

– De senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet bekräftade fall i Stockholm. Vi har inte sett några tecken på att den minskar, säger Maria Rotzén Östlund och tillägger:

– Vi vill inte hamna där vi var i våras.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, berättar att man förra veckan såg en väldigt dramatisk ökning av smittade – som nu fortsätter.

– Vi ser det i hela vår region, i alla åldersgrupper, säger han.

Man har också börjat notera fler fall inom vården, äldreboenden och hemtjänst.

– Det är en oroande utveckling, säger han.

Jobba hemifrån

De skärpta råden innebär att personer uppmanas att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Detsamma gäller för möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Om möjligt ska man också undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Beslutet gäller till och med den 19 november 2020, men kan förlängas.

Man ska även jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.

– Vi uppmanar både arbetsgivarna och arbetstagarna att försöka skapa en situation där man kan jobba hemifrån. En ganska stor del av smittspridningen sker på arbetsplatsen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Måste öka avstånd

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i region Östergötland, berättar att situationen där är lik den i både Stockholm och Västra Götaland.

– Vi har haft en kraftig ökning av slutenvårdspatienter, och ser en sakta ökning av personer som behöver iva-vård, säger hon.

Hon säger att det behövs en kraftsamling av alla som bor i regionen.

– Vi ser verkligen att vi har en bred samhällsspridning, det måste vi nu tala om tydligt för hela vår befolkning. Det här är faktiskt ett resultat av att vi inte håller tillräckligt fysiskt avstånd.

Sliten personal

I hela landet provtas nu ungefär 160 000 personer per vecka. Andelen av de som provtas som är positiva har ökat till drygt fem procent, från att tidigare ha legat mellan tre och fyra procent.

– Det tyder på att vi har en ökande smittspridning i samhället, säger Anders Tegnell.

Antalet covidpatienter inom slutenvården har ökat något, och väntas öka ytterligare framöver på grund av den kraftiga smittspridningen. Samtidigt har vårdpersonalen knappt återhämtat sig efter pandemins första våg.

– Många ur personalen är fortfarande slitna efter våren och sommaren och många tar också fortfarande nu ut sin sommarsemester, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Även globalt är situationen bekymmersam.

– Tyvärr fortsätter vi den tuffa hösten med ett snabbt ökande antal fall över stora delar av världen, säger Anders Tegnell.

Artikeltaggar

Anders TegnellFolkhälsomyndighetenInrikes/utrikesSverige

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.