Smittspridningen ökar - sju nya fall i Skara

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Antalet fall av covid-19 ökar igen. Smittskyddsläkare uppmanar allmänheten att följa riktlinjerna för att bryta smittspridningen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Antalet fall av covid-19 ökar igen i Västra Götaland. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg uppmanar allmänheten att fortsätta följa riktlinjerna för att bryta smittspridningen.

Antalet fall ökar igen efter att ha varit ganska stabilt under september.

– I förra veckan såg vi att det fortsätter uppåt och vi hade 707 bekräftade fall under vecka 42, en ökning med 170 fall jämfört med vecka 41, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Smittskydd Västra Götaland, under en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Bland yrkesverksamma

Hittills under vecka 43 har 496 fall bekräftats men veckan är inte slut än. Ökningen är störst i Göteborg med kranskommuner men det sker även smittspridning i övriga delar. Ökningen sker i flera åldersgrupper och framförallt bland de yrkesverksamma. Regionen har identifierat utbrott från arbetsplatser, fester, skolor och inom idrotten.

"Skärper till oss"

– Vi måste få den här utvecklingen att vända tillbaka igen och minska smittspridningen. Även om vi inte har den dramatiska ökningen som vi har sett i andra regioner har vi en ökning. Vi måste få det att vända innan det drar iväg, säger Thomas Wahlberg och tillägger:

– Det förutsätter att vi alla skärper till oss så vi slipper få en ökad smittspridning. Vi måste följa Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer.

Följa riktlinjerna

Det är fortsatt viktigt att stanna hemma om man har luftvägssymptom och stanna hemma till provsvar efter provtagning. Att fortsätta hålla avstånd, jobba hemifrån om det är möjligt och undvika åka kollektivt om man inte behöver.

– Vi är alla trötta på pandemin men pandemin har inte tröttnat på oss. Vi har nu chansen att bryta en ökad smittspridning, både för andras skull och för vår egen skull, så inte fler blir sjuka.

Även antalet inneliggande patienter på sjukhusen i regionen ökar.

Totalt antal bekräftade covid-19-fall i Skaraborg till och med den 18 oktober.

Inom parentes ökningen från veckan före.

Essunga 47 (0)

Falköping 240 (+5)

Grästorp 48 (0)

Gullspång 26 (0)

Götene 72 (0)

Hjo 47 (0)

Karlsborg 35 (+1)

Lidköping 430 (+1)

Mariestad 224 (+2)

Skara 220 (+7)

Skövde 695 (+5)

Tibro 177 (+1)

Tidaholm 127 (0)

Töreboda 181 (0)

Vara 121 (+2)

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.