Hoppa till huvudinnehållet

Intresset för odling växte fram

Publicerad:
Fina grönsaker ska levereras fint också. Susannes Belford är en av Sveriges få rullande, och den fraktar Lillegårdens grönsaker och honung.
Fina grönsaker ska levereras fint också. Susannes Belford är en av Sveriges få rullande, och den fraktar Lillegårdens grönsaker och honung. Foto: Emma Hjorth

Solen har knappt stigit ovanför grantopparna. Förmiddagskylan nyper försiktigt i kinderna. Sakta, sakta förångas daggen och stiger upp mot skyn. En lycklig, älgjagande hund skäller i fjärran. Välkommen till idyllen på Lillegårdens grönt.

Susanne Möller växte upp i Hyringa på Lillegården, men lämnade Grästorps kommun för Skövde. Efter att ha studerat till automatiseringsingenjör fick hon jobb på Volvo IT mot produktion, i Skövde.

– Allt som åren gick kände jag att det inte var min grej, berättar Susanne.

I stället började lusten att göra något annat växa fram inom Susanne. När den delen av Volvo IT som Susanne arbetade på såldes till ett indiskt företag och anställda skulle köpas ut såg hon sin chans.

Susanne blev utköpt och efter en del förberedelser flyttade hon tillbaka till barndomshemmet i Hyringa igen. Där började hennes drömmar så sakteliga att slå rot och börja gro - bokstavligt talat.

Nu väntar vintervila för Susanne Möllers sparrisar.
Nu väntar vintervila för Susanne Möllers sparrisar. Foto: Emma Hjorth

Den gamla skogsåkern som låg i träda, ett stenkast från bostadshuset var snart i bruk igen. Susanne började smått med att plantera det hon tyckte verkade intressant. Nu, bara ett par år efter att första spadtaget togs på skogsåkern, växer där omkring 1500 till 2000 sparrisplantor samt morötter, rödbetor, majs, squash, bönor, persilja, grönkål, brysselkål, tomater, gurka... och företaget Lillegårdens grönt som säljer grönsaker och honung är ett faktum.

– Jag hade ingen plan med det hela då, säger Susanne samtidigt som hon visar runt bland odlingarna.

Susanne Möller driver Lillegårdens grönt. En dröm som likt hennes växter vuxit sig fram.
Susanne Möller driver Lillegårdens grönt. En dröm som likt hennes växter vuxit sig fram. Foto: Emma Hjorth

I mitten av oktober är, givetvis, de flesta sommargrödorna passé. Sparrisen sträcker sig tappert men lite frusen mot skyn, medan både grön- och brysselkål kämpar på för att leverera till jul. Men, man vet aldrig vad som sker. Allt beror på vädret. Och skadedjur.

Vildsvin och hjort stängs ute med hjälp av ett kraftigt staket. Mördarsniglar och andra grönsaksätande djur i modell mindre ställer till en del besvär, men inga bekämpningsmedel används i Susannes odlingar. Dessutom finns det ju djur som är bra för odlingarna, till exempel bina som har sina kupor i närheten. De pollinerar om våren och honungen tas tillvara och säljs genom företaget.

Hyringas enda (?) vattentorn förser Susannes växter i växthusen med vatten. Skogen runt åkern gör att jordvärmen håller sig kvar längre.
Hyringas enda (?) vattentorn förser Susannes växter i växthusen med vatten. Skogen runt åkern gör att jordvärmen håller sig kvar längre. Foto: Emma Hjorth

Susanne säljer mestadels sina varor på de olika rekoringarna i Grästorps, Essungas och Varas kommuner, dit hon fraktar grönsakerna i sin spektakulära blå Bedford, en av de få som rullar på Sveriges vägar.

Det går även att kontakta Susanne för att själv komma till gården och peka ut direkt i fält vilka grödor man vill ha. Vissa helger har hon också stått utanför Grästorps antik och auktion i Helås, men nu närmar sig som sagt vintern och antalet grödor blir färre.

– I januari, februari någon gång drar jag igång sådden, lite beroende på vad det är som ska sås. Jag har ett rum i ladugården för detta och det är mycket som behöver förodlas: gurka, tomat, squash. Det blir långa arbetsdagar, men jag styr ju själv över dem. Kanske nio till åtta, sju dagar i veckan, men det är en frihet att kunna avbryta när jag vill.

För Susanne är odlandet inte en dröm sedan barnsben.

– Det har växt fram. Jag drömde inte om detta som liten, men nu gör jag det.

Musselsquash är en vacker favorit för Susanne. Smaken kan beskrivas som en blandning mellan squash och kronärtskocka och lite nötigt.
Musselsquash är en vacker favorit för Susanne. Smaken kan beskrivas som en blandning mellan squash och kronärtskocka och lite nötigt. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

Grästorps kommunHyringaLillegårdens gröntMeraNyheterReko-ringRekoringen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.