Hoppa till huvudinnehållet

Råden för 70-plussare skrotas – samma för alla

Publicerad:
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild från tidigare pressträff om coronaviruset.
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild från tidigare pressträff om coronaviruset. Foto: Pontus Lundahl/TT

Äldre och andra i riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen, meddelar socialminister Lena Hallengren.

Nu vet vi mer om de negativa psykiska konsekvenserna av isolering, säger hon.

De särskilda rekommendationer som gällt för landets 70-plussare och personer i andra coronariskgrupper tas bort.

– För att skydda sig själva och för att minska smittspridningen har de gjort stora uppoffringar, säger Lena Hallengren (S) på dagens pressträff.

I dag vet man mer om coronaviruset, enligt socialministern. Därför får nu alla i Sverige samma ansvar för att skydda sig själva och andra.

I september sade statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med SVT att många äldre isolerat sig mer än man skulle behövt under pandemin och öppnade då upp för att ta fram nya rekommendationer till äldre.

Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

Rekommendationerna har därefter legat fast, trots att många hoppades på en lättnad för de äldre redan i maj. Det ansträngda läget inom sjukvården ledde då till att Folkhälsomyndigheten valde att behålla den rådande linjen.

Totalt har 5 929 personer nu dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige.

Artikeltaggar

Anders TegnellFolkhälsomyndighetenInrikes/utrikesLena HallengrenNyheterSverigeSVT

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.