Hoppa till huvudinnehållet

Bekräftat: döda duvor i Lidköping drabbade av pest

Publicerad:
Reporter Håkan Johansson
Håkan Johansson
hakan.johansson@nlt.se
Nu är det bekräftat att de döda duvor som påträffats i centrala Lidköping var drabbade av duvpest.
Nu är det bekräftat att de döda duvor som påträffats i centrala Lidköping var drabbade av duvpest. Foto: Thomas Kühnel

Ett stort antal döda duvor har hittats i Lidköping den senaste tiden.

Nu är det konstaterat att fåglarna drabbats av duvpest.

Vilda ringduvor som hittats döda i centrala Lidköping har skickats in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och på torsdagen skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande att det konstaterats att fåglarna drabbats av duvpest.

Rapporter som inkommit till SVA tyder också på att duvpest förekommer på flera platser i Västra Götaland och sannolikt även i fler län.

Viruset kan orsaka den mycket smittsamma virussjukdomen newcastlesjuka hos tamfågel, men smittar endast fåglar och är inte farligt för människor. Senast som svenska tamfjäderfän drabbades av newcastlesjuka var 2018.

– Det är som alltid viktigt att förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar för att minska risken för att tamfåglar drabbas av fågelinfluensa eller newcastlesjuka. Djurägare uppmanas att vara noggranna med strikta smittskyddsbarriärer, inklusive skobyte och handtvätt, samt att utfodra och ge vatten åt fjäderfä under tak, säger epidemiolog Malin Grant, SVA i pressmeddelandet.

SVA följer sjukdomsläget hos vilda djur, inklusive fåglar, och är tacksamma för allmänhetens bidrag med rapporter om sjuka eller döda vilda djur.

Artikeltaggar

JordbruksverketLidköpingNyheterSVA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.