Skollokaler kan säljas: "Frågan har precis kommit upp på bordet"

Publicerad:
Västerbyskolan, där Olinsgymnasiet Götene kommer att husera. Foto: Jens Fritzson

Vid fullmäktigemötet i måndags berättade kommunalrådet Susanne Andersson (C) att Olinsgymnasiet visat intresse för att förvärva Västerbyskolans lokaler.

– Om det blir aktuellt kommer beslut att fattas i fullmäktige, klargjorde hon.

För en månad sedan fick Olinsgymnasiet klartecken från Skolinspektionen att starta upp en gymnasieskola med fyra program i Götene från och med nästa år. Samma dag meddelades att det ska bli omfattande renoveringar och anpassningar i Västerbyskolans lokaler.

Nu kan det dessutom bli aktuellt att Olinsgymnasiet förvärvar lokalerna inklusive idrottshallen.

– Det här fick vi veta i slutet av förra veckan. Frågan har precis kommit upp på bordet och därför har vi inte hunnit diskutera den så mycket, sa Susanne Andersson i samband med en interpellation.

Vid ett senare tillfälle utvecklar hon för NLT varför detta kan bli aktuellt.

– Vi har inte längre behov av lokalerna då flera stått tomma under en längre tid och belastar kommunens drift med tomhyra. Då är det bättre att någon annan äger och driver fastigheten.

KLART: Gymnasieskola får starta i Götene

"Mycket ska falla på plats"

Nu och framåt tittar kommunen på vad en försäljning skulle innebära, värdering av fastigheten och planeringen för förskolan och hemvården i området.

– Mycket ska falla på plats innan vi överväger att fatta ett beslut om en försäljning. Just nu håller vi på att ta fram en tidsplan för en ny förskola och lämplig placering i Västerbyområdet. Hemvården har hela tiden vetat om att det är tillfälliga lokaler och där tittar vi på en lösning.

När kan ett beslut komma om en försäljning?

– Planeringen är att vi ska fatta ett beslut i fullmäktige i december.

Friskola tillsammans med kommunala verksamheter

Värnar föreningarna

En fråga som kom upp under fullmäktigemötet är hur idrottsföreningar berörs vid en försäljning och om hyrorna höjs.

– Vid en eventuell försäljning ska det finnas ett avtal där vi säkerställer föreningsverksamhet i nämnda lokaler. Vi värnar föreningarnas verksamhet, och det tror jag inte någon kommer göra avkall på, sa Andersson.

Blev förvånade

Den röda oppositionen (S och V) blev förvånade över att höra att lokalerna kan säljas och gav kritik till Alliansen++ för att man inte blivit informerade om detta tidigare.

– Ni ska sälja Falkängen, stänga badhuset och nu ska ni sälja Götenes enda sporthall av fullstorlek. Det är inte mycket ni har kvar att stänga nu, Alliansen++. Bra jobbat, sa Magnus Ekblad (V) från talarstolen.

Het simhallsdebatt pågick i över två och en halv timmeEkblad (V): ”Mitt simhallsförslag har negligerats”

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)NyheterOlinsgymnasietPolitikSusanne Andersson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare