Så mycket får du låna till ditt bostadsköp

Publicerad:
Ann-Louise Andersson, privatchef och Anna-Carin Kjellström, privatrådgivare på Sparbanken Lidköping Foto: Sören Turesson

Att låna pengar för ett bostadsköp är svårare nu än vad det var för 10 år sedan. Krav på egen kontantinsats och amorteringskrav är två faktorer som gjort det svårare att få ett lönelöfte.

- Det krävs en kontaktinsats på 15 % för att få ett lån, säger Ann-Louise Andersson, privatchef på Sparbanken Lidköping

Att det har blivit svårare att komma in på bostadsmarknaden för personer som inte äger en bostad är känt för många idag. Kravet från Finansinspektionen är att privatpersoner i enlighet med dagens lagstiftning endast får låna ett belopp på 85% av bostadens värde och resterande 15 % ska betalas med kontanter.

Bostadspriserna har ökat stadigt i Lidköping under åren trots skärpta regler kring kontantinsats och amorteringar.

– För att få ett lån så tittar vi på återbetalningsförmågan, man får inte låna mer än vad man kan betala tillbaka så att man inte överbelånar sig själv i förhållande till sin inkomst. Återbetalningsförmågan styr hur mycket lån du klarar av. Inkomsten ska täcka räntor och amorteringar samt drifts och levnadskostnader, säger Ann-Louise Andersson.

Amortering

Amorteringarna styrs utifrån bostadens belåningsgrad i förhållande till bostadens värde. Vid en belåning under 50% finns inget amorteringskrav och vid en belåning upp till 70% krävs 1% amortering och upp till 85% belåning 2% amortering.

– Om man är två som ska ansöka om bolån slår man ihop båda inkomsterna och då kan man få låna ett högre belopp, säger Ann-Louise Andersson.

Det finns dock möjlighet att låna pengar för att täcka en kontantinsats men det lånet som kallas för blancolån har en helt annan ränta och måste betalas tillbaka snabbare än ett bolån. En del väljer att ta andra lån i samband med ett bostadsköp. Det kan vara att bostaden behöver en renovering eller för att finansiera inköp som behövs till bostaden.

För att få ett lånelöfte krävs det att den som söker har ett fast jobb.

– Det är en tillsvidareanställning som krävs men om man är två som lånar kan man göra undantag, där den ena har tillsvidareanställning och den andra kanske studerar, säger Anna-Carin Kjellström, privatrådgivare.

Finansinspektionen införde år 2018 skärpt amorteringskrav på 1% om skuldkvoten överstiger 450%, det vill säga kvoten mellan totala bolånebeloppet och årsinkomsten.

– Det har blivit svårare för personerna som vill in på bostadsmarknaden. Tidigare när det det inte fanns amorteringskrav och kravet på kontantinsats så räknade man att det skulle bekostas av en värdetillväxt av bostaden vid försäljning, säger Anna-Carin Kjellström

Artikeltaggar

Ekonomi

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare