Behöver Skara kommun inrätta en skolakut för stökiga elever?
– Ja, på sätt och vis. Men inte som ett straff, utan som en stöttning, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lotta Grönlund Plöen (M).
Vid nämndsammanträdet på torsdag presenterar biträdande förvaltningschefen Ulrika Kragner sin utredning om ett eventuellt inrättandet av en skolakut som kan bedriva undervisning vid omplacering eller när en elev stängs av från reguljär undervisning.
Uppdraget finns med i alliansens budget för 2020.
– Hon har bland annat titta på hur man gör i andra kommuner och vad som står i skollagen och barnkonventionen, säger Lotta Grönlund Plöen.
Problemen mindre
I budgetdokumentet står bland annat: ”Alla elever och alla medarbetare i Skaras skolor ska vara trygga och kunna bedriva sin verksamhet med studiero och arbetsglädje. Det är därför av stor vikt att skollagens möjligheter till disciplinåtgärder för studiero implementeras i alla skolor i Skara”.
- Tidigare har vi inte haft tillräckligt med förebyggande arbete. Det gjorde att vi under förra året hade en situation med problem på flera av våra skolor, bland annat Katedralskolan och Viktoriaskolan, säger Lotta Grönlund Plöen.
Då väcktes också frågan: vad gör kommunen med elever som inte kan vara i klassrummet?
- Problemen har blivit mindre, det är inte på samma sätt nu. Men vi behöver ändå titta på hur vi gör med elever som inte tar till sig undervisningen, och som gör så att inte heller deras studiekamrater kan det.
Olika modeller
En del kommuner har löst den här typen av problem med inrättande av en skolakut, i några av de större städerna i form av separata enheter.
– Det finns olika modeller. Men tanken är inte att vi ska inrätta en separat enhet, det vore inte bara exkluderande utan också kostsamt, säger Lotta Grönlund Plöen.
Utgångspunkten är en tillgänglig läromiljö kopplad till elevers rätt till undervisning.
– Vi vill titta vidare på lösningar där elever kan behöva komma bort från sitt klassrum en period för att sedan komma tillbaka med en större insikt. Det handlar inte om straff, utan stöttning.
Hur möta eleverna?
Förvaltningschef Hans Persson pekar på att det här handlar om vad kommunen kan göra för att möta eleverna på bästa sätt.
– Hur ska vi få en inkluderande skola för alla? Hur ska vi möta alla elever på ett bättre sätt när skolmiljön inte fungerar, säger han.
Vid sammanträdet på torsdag kommer Ulrika Kragner att presentera sin utredning för politikerna. Därefter är det upp till de olika partigrupperna att titta närmare på frågan innan ett eventuellt nästa steg mot inrättandet av en skolakut.
– I nuläget finns det inget uppdrag att genomföra det, säger Lotta Grönlund Plöen.