Hoppa till huvudinnehållet

Kritisk till planerad reform

Publicerad:
Mats R Andersson, vd vid Grästorp Energi, tycker att regeringens planer på en reform på elmarknaden riskerar att sätta käppar i hjulet för utvecklingen i Grästorp.
Mats R Andersson, vd vid Grästorp Energi, tycker att regeringens planer på en reform på elmarknaden riskerar att sätta käppar i hjulet för utvecklingen i Grästorp.

Regeringens planer på att införa en reform på elmarknaden riskerar att sätta käppar i hjulet för utvecklingen i Grästorp. Det hävdar Grästorp Energi som tillsammans med 40 andra elbolag i Sverige har tagit fram en rapport med alternativa förslag.

– Grästorp Energi behöver en fungerande elmarknad om vi ska kunna stödja invånarna inom vårt koncessionsområde, säger Mats R Andersson, vd vid Grästorp Energi.

Den elhandlarcentriska modellen (ECM) är ett politiskt förslag som kom redan 2009. Syftet var framförallt att göra elmarknaden enklare för kunder och avveckla systemet med två fakturor (en för elhandel och en för elnätet).

Kritik har dock funnits och under de år som ECM planerats har motståndet vuxit sig starkare från flera aktörer.

Gemensamt för kritiken mot reformen är att kundperspektivet försvinner och att den reform som år 2009 var en god idé nu blivit föråldrad.

– Sedan tanken med ECM presenterades har digitaliseringen stormat fram och kraftigt minskat problemet med två pappersfakturor. Men den absolut största skillnaden mellan nu och då är insikten om hur central kontakten mellan kunder och elnätsföretag är. Den kontakten skulle brytas i och med ECM eftersom reformen bygger på att kunderna enbart ska ha kontakt med elhandlarna och inte med elnätsföretagen som sitter på kunskapen. Vi kan inte sitta tysta och låta detta hända, säger Mats R Andersson.

Därför har man nu tillsammans med 40 andra elbolag utarbetat en rapport med flera alternativa lösningar. Representanter från myndigheter, intresseorganisationer och politik har pekat på hur reformen hotar individers integritet, rikets säkerhet och elmarknadens finansiella stabilitet. Den sägs även riskera att kraftigt bromsa in energiomställningen och leda till betydande kostnader för kunderna.

Därför har de 41 elbolagen följt reformen på nära håll under det dryga decennium den har planerats och konstaterar att verkligheten har sprungit förbi dess ursprungstanke.

En förutsättning för att kunna genomföra ECM är att det samlas data om Sveriges elförbrukning, elkunderna och deras vanor, i en central hubb. Närheten till kunden ska enligt de 41 vara utgångspunkten för framtidens elmarknad och den närheten har det lokala elbolaget. En central elmarknadshubb motverkar kundens kontakt med lokala elbolaget. Resultatet är att kunderna förlorar kontakten med den lokalt förankrade aktören. Detta drabbar kunderna enligt dem. De problem som fortfarande finns kvar sedan ECM började utredas kan lösas effektivare än genom reformen.

Med åtta förslag pekar rapporten på hur Sverige kan möta utmaningarna samtidigt som konkurrenskraft, energiomställning och klimatmål säkras.

Det handlar bland annat om enklare och effektivare hantering av fullmakter genom reglering och tillsyn från Energimarknadsinspektionen, förenklingar av fakturor genom en branschgemensam dialog med nämnda myndighet, statistikproduktionen kan förbättras och förenklas.

Rapporten ”Handslaget – en mer kundvänlig elmarknad” har tagits fram av 41 lokala och regionala elbolag med lång erfarenhet av Sveriges elsystem. Rapporten är även ett resultat av dialoger med viktiga intressenter till reformen.

Artikeltaggar

EnergimarknadsinspektionenGrästorpGrästorp energiMats R AnderssonNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.