Hoppa till huvudinnehållet

Döda duvor i Lidköping förbryllar: "Allt pekar på duvpest"

Publicerad:
Reporter Felicia Stadling
Felicia Stadling
felicia.stadling@nlt.se
Sarah Hedvall  är en av många som har uppmärksammat döda duvor i centrala Lidköping.
Sarah Hedvall är en av många som har uppmärksammat döda duvor i centrala Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Flera har uppmärksammat döda duvor runt om i centrala Lidköping, en av dem är Sarah Hedvall från Lidköping, som blev förvånad av det hon såg vid den dagliga promenaden.

– Jag såg sammanlagt fyra döda duvor på rad, det kändes obehagligt och inte naturligt, tänkte snabbt att det inte rör sig om en naturlig död, berättar hon om upptäckten.

Flera döda duvor har rapporterats i Lidköping de senaste dagarna.
Flera döda duvor har rapporterats i Lidköping de senaste dagarna. Foto: Thomas Kühnel

Efteråt startade Sara en tråd i en grupp på Facebook, där hon berättade om vad hon precis hade sett. Tråden fick snabbt många kommentarer, där flera av dem också hade noterat döda duvor i och omkring Lidköping.

– Ja, det var flera stycken som hade sett döda duvor på många olika gator i stan. Man blir ju lite orolig först när det händer något sånt, om det kanske smittar människor eller så, säger Sara.

NLT ringde upp Malin Grant som är epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala, som är en expertmyndighet på djur och människors hälsa, där man arbetar med diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning.

Enligt Malin Grant på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), kan det röra sig om duvpest, ett aggressivt och mycket dödligt virus. När NLT promenerar på stan får vi se flera döda duvor på olika gator.
Enligt Malin Grant på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), kan det röra sig om duvpest, ett aggressivt och mycket dödligt virus. När NLT promenerar på stan får vi se flera döda duvor på olika gator. Foto: Thomas Kühnel

Malin Grant tror att duvorna i Lidköping kan ha drabbats av duvpest, som är en vanlig virussjukdom, med hög dödlighet då den angriper det centrala nervsystemet. När viruset drabbas tamflågar eller andra fjäderfän går sjukdomen under namnet Newcastlesjukan.

– Duvpest återkommer nästan varje år vid ungefär samma tidpunkt. Det brukar vara som mest smitta från oktober till och med april. Att det finns döda duvor i Lidköping kommer inte som någon nyhet från mig då vi har fått flera döda duvor skickade till oss som vi ska utreda närmare, om det rör sig om duvpest-viruset eller inte, men det är högst sannolikt, hävdar Malin Grant.

Sedan 2010 har utbrott av sjukdomen rapporterats bland vilda duvor, framförallt i mellersta Sverige, där stadsduvor främst drabbades. Om man får syn på duvor, som beter sig märkligt eller om man upptäcker flera döda duvor på ett litet område så vill SVA att man ska rapportera in det till dem.

"Ser allvarligt på detta"

– Vi ser mycket allvarligt på smittsamma sjukdomar som dessa och vill väldigt gärna att man rapporterar till oss om man ser något konstigt med fåglarna. Det går även bra att skicka in duvor som är uppenbart döda, så att vi kan utföra provtagningar för att se om de bär på duvpest, säger Malin Grant.

Att man ser allvarligt på smittan beror främst på risken att tamfåglar ska bli smittade, då det innebär att en potentiell uppfödare måste slakta hela besättningen.

– Det blir förödande konsekvenser om äggproducenter eller uppfödare drabbas av smittan, då har man inget annat val än att avliva allihop. Det vill vi undvika till varje pris, så det bästa är om man rapporterar till oss så fort man kan, så vi kan utreda det vidare. Därefter kan Jordbruksverket i sådana fall varna exempelvis hönsuppfödare för att minska risken för utbrott och skydda sina tamfåglar, säger Malin Grant.

Artikeltaggar

Lidköpings kommunNyheterSVA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.