SPANA IN: Ung och dum?

Krönikor
PUBLICERAD:
Unga, smartare än de flesta 40-plusare när det kommer till källkritik på nätet.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

”Ni ungdomar är så naiva”, får man ibland höra. Det har länge varit en sanning att generationen unga vuxna är naiv och inte redo för den ”riktiga världen”. Men det känns som något har förändrats med den senaste generationen, min generation. I dag är rollerna ombytta, de medelålders och äldre vuxna är de naiva och vi ungdomar är cynikerna.

Det är inte konstigt att ungdomarna de senaste 60–70 åren har ansetts naiva, för de har haft anledning att hoppas på en bättre värld. Decennierna efter andra världskriget växte människor upp i en värld som bara blev bättre och bättre. Framtidstron var stor. Ta mina mor- och farföräldrar som exempel, de blev vuxna i ett samhälle som präglades av en positiv framtidstro efter att Sverige blev rikt efter kriget. Eller mina föräldrar som växte upp i 70-talets frihetsperiod och sedan blev vuxna under den ekonomiska boomen på 80-talet. Min generation däremot växer nu upp i en värld som bokstavligt talat står i brand.

Ännu större pandemier

Om 10–20 år är det inte säkert, snarare otroligt, att världen är en bättre plats än den är i dag. Varje dag kommer nya rubriker om klimathotet och redan i dag ser vi flera effekter av miljöförstörelsen med bland annat varmare och förorenade hav samt förödande bränder i bland annat Kalifornien, Australien och här i Sverige. Vi lever också just i detta nu i den värsta pandemin på 100 år och det finns forskning som säger att det kan komma ännu större pandemier inom en snar framtid.

Dessutom finns det ett antal problem här i Sverige. Det har aldrig varit så mycket psykisk ohälsa som nu, ungdomsarbetslösheten ligger på 20 procent, boendekostnaderna bara ökar och vi får höra om nya gängskjutningar var dag. Det är inte meningen att jag bara ska klaga och bara skriva att allt är skit, för så är det inte alls, men framtidsutsikterna ser inte helt toppen ut och jag tror att det har format min generation.

När jag pratar med mina vänner får de inte de allra gladaste miner när framtiden kommer upp som samtalsämne, utan snarare frambringar det mest stress och ångest. Och när någon tar upp ett samhällsproblem är nästan alltid responsen: ”Äh skitsamma, allt är ju kört ändå”. Ungdomsrörelserna som fanns på 70-talet finns inte i dag. Förutom kanske Fridays for future, men den kampanjen är ändå rätt mörk, då budskapet nästan är ”allt är kört och vi kommer alla att dö”. Dessutom uppfattar jag att misstron mot politiker och medier är extrem stor hos dagens ungdomar om man jämför med tidigare generationer i samma ålder.

Tegnells ord

Ett exempel på naivitet hos de äldre generationerna var i våras när det var som mest smittspridning. Visst, många ungdomar kanske struntade i restriktionerna, men det kan förklaras med att det inte var vi ungdomar som var i riskzonen. Det som var mer konstigt var att det var så många 70-plusare som sket i Tegnells ord och var ute bland folk som vanligt. Ett annat exempel är klimatfrågan där konsensus i min generation är att det är kört eftersom inga politiker eller makthavare kommer att göra något i tid. Bland de äldre generationerna finns det dock de som tror att den fortfarande går att lösa och dessutom finns det de som är så naiva att de inte tror på klimathotet alls.

Det absolut tydligaste exemplet på de äldres naivitet hittar vi på sociala medier. Jag och min generation är uppvuxna med internet och vet vad bottar är och vi känner igen en scam. Det kan absolut inte sägas om alla 40-plussare. Det är sällan jag hör om en 18-åring som gått på ett så kallat Nigeriabrev eller hämtat sin fakta från en Facebook-länk eller Flashback-sida. Vi har lärt oss att det inte går att lita på allt och alla och att det finns krafter som vill påverka oss, för att tjäna pengar men också för att ändra vår politiska åsikt. Kanske är vi för cyniska eller så har vi bara lärt oss att anpassa oss till att leva i en värld som bara mår sämre och sämre.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.