SPANA IN: "Jag vill inte bli den dryga artisten"

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Simon Van Amerongen vill väcka tankar med sin musik.
Foto: Carl Toreborg
Vad gjorde du när du var 17 år? Simon Van Amerongen har redan lyckats etablera sig som rapartist och har med sina nästan 3 000 följare på Instagram kunnat släppa två låtar och en musikvideo. Men det är förhoppningsvis bara början för Amerongen.

Hur länge har du hållit på med det här?

– Det började med att jag skrev dikter när jag var yngre. Jag gav bort dem i födelsedagspresent till pappa och familjemedlemmar. Sedan var det ju sådan musik jag lyssnade på. Då blev det bara att man började skriva på beats. Men sedan efter jag släppte Ventilerar i somras så har det mer känts som att jag jobbar med det eller att det är på riktigt. Innan har jag inte direkt sett mig som en artist med nu skulle jag ändå se mig som det. Likadant känns det som att jag har tjänat min respekt lite. Förut blev jag hånad. Folk kom fram till mig och frågade retligt om jag kunde rappa för dem, men jag blev motiverad av det. Jag tänkte att jag hellre ville visa motsatsen. Nu tror jag ändå att folk ser att jag har hållit på med det och att även de ser mig som en artist.

Hur skulle du beskriva dig själv som artist?

– Jag har mycket inom mig och jag vill göra skillnad. Jag vill nå upp till dem som kan göra skillnad och ge dem och alla andra en tankeställare. Jag vill förknippas med naturen och rappa om jorden. Och om det skulle hända att jag blev en stor artist så vill jag inte bli den dryga artisten. Alla har drömmar, alla har olika mål, men det betyder inte att jag är bättre än någon annan. Det är det som jag gillar med musiken. Hur man kan få kontakt med andra och träffa nya människor. Så något jag ofta påminner mig själv om är att behandla alla likadant.

Hur ser du på den stora pressen och stressen musikbranschen är känd för? Har du upplevt den än?

– Ja, men det har man har gjort alltså. Både stressen och pressen. På Instagram när jag fått många likes så har jag känt mig tvungen att leverera. Likadant runt omkring mig så känner jag press av att alla vill höra ny musik. Sedan försöker jag skriva och så går det åt helvete. Så det gäller någonstans att landa lite och att hitta rätt känsla. Men musikbranschen är smutsig alltså. Det är många som bara vill bli sedda och bara vill tjäna pengar. Så det gäller att hitta någon man litar på.

Beskriv din arbetsprocess. Hur börjar du med låtar?

– Först och främst med ett beat. Man måste få rätt känsla först. När jag hör rätt beat börjar jag nynna på en refräng. Sedan spelar oftast in melodin på Snapchat för att komma ihåg den. Så om jag har en bra refräng vet jag att det blir en bra låt för verserna brukar alltid lösa sig till slut. Men jag behöver ganska lång tid på mig för att göra färdigt en låt. Ibland kan jag behöva fylla i några rader i en vers och fylla i rader i efterhand. Till exempel på den nya låten jag släppte så är den första versen från två år tillbaka. Så ibland går det jättesnabbt och ibland kan det gå ett halvår, ett år.

Vad ska du göra efter gymnasiet?

– Jag känner att jag har två år kvar på gymnasiet och att jag ska satsa allt på musiken under den här tiden och försöka komma så långt som möjligt. Sedan efter gymnasiet är min största dröm att resa runt jorden, träffa nya människor och surfa och skejta. Så jag har två år på mig sedan har jag det kapitlet avslutat… eller det beror på hur bra det går. Jag tänker att om jag ska ut och resa kommer jag inte ha tid att göra musik hela tiden. Men jag känner ändå att jag har mycket stress inför det. Jag vill lämna mitt fotavtryck här i livet, jag vill åstadkomma något. Så jag känner att jag måste göra det här.

När kommer ny låt?

– Snart tror jag. Vi siktar på att kunna släppa den om en månad. Då har jag också en feature med för första gången. Lukas Jarnås eller Jarnizz som jag har jobbat väldigt länge med är med på låten. En av dem jag har att tacka mest för allt det här. Utan honom hade jag inte ha kommit så långt som jag har kommit med musiken. Jag har utvecklats väldigt mycket med Lukas vid min sida och hoppas kunna fortsätta göra det.

Vad är nästa steg?

– Bara göra musik. Vara så mycket i studion som möjligt och spela in, även om inte allt går att släppa. Men bara att göra mer musik och hoppas på det bästa helt enkelt.

Både Ventilerar och Vår jord står i lågor finns ute nu på samtliga musiktjänster.

SPANA IN

Spana In är NLT:s ungdomsredaktion. Unga människor med intresse för nyheter och journalistik. De har en egen redaktion där de tillsammans med vår reporter och Spana In-redaktör Anders Järnebrand arbetar fram ett uppslag i tidningen varannan onsdag. Det handlar om ämnen som berör och påverkar ungdomars vardag.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.