Hoppa till huvudinnehållet

Utredningens tre förslag

Publicerad:
Mycket pengar kommer att behöva satsas på skolorna i Essunga framöver. Än så länge är det fortfarande osäkert  hur den framtida organisationen kommer att se ut.
Mycket pengar kommer att behöva satsas på skolorna i Essunga framöver. Än så länge är det fortfarande osäkert hur den framtida organisationen kommer att se ut. Foto: Mattias Olsson

I den utredning som gjorts av det utomstående konsultbolaget presenteras tre möjliga alternativ. Utredningen listar för- och nackdelar med de olika förslagen.

Förslag 1:

Skolorna och organisationen behålls så som den är idag, där samtliga skolor rustas upp för att få ytterligare 30 års livslängd.

Fördelar: Det är enkelt att behålla den nuvarande organisationen utifrån en kommunikation med medarbetare och medborgare. Förslaget innebär även att Essungas särart med småskalighet, närhet och trygghet bevaras.

Nackdelar: Att man under lång tid kommer att vara låsta till nuvarande organisation med tre F-5 skolor och en 6-9 skola, vilket försvårar stordriftsfördelar. Alternativa lokaler behöver tas fram i samband med att de nuvarande rustas upp, samt att pensionsavgångar sätter press på lärarbehörigheten.

Här beräknas kostnaden för investeringar landa på 244 miljoner kronor och driftskostnaden per år beräknas bli närmare 75 miljoner.

Förslag 2:

Skolverksamheten centraliseras till Nossebro. Skollokalerna i Nossebro rustas upp för att hålla i ytterligare 30 år, samt att man bygger nya lokaler för att få plats med alla elever.

Fördelar: Skapar förutsättningar för att bibehålla god kvalitet. Det ger stordriftsfördelar och är det ekonomiskt mest fördelaktiga. Bemanningen av personal blir mindre sårbar. Det ökar förutsättningarna för samarbete och samverkan kollegor emellan. Ökade valmöjligheter för eleverna. Skollokalerna i Bredöl och Jonslund kan användas under byggnation i Nossebro. Ger ökade möjligheter till likvärdighet vid en centralisering.

Nackdelar: Det finns en risk att tryggheten minskar om man skapar en samlad enhet. Risk att alternativet skapar upprördhet bland kommuninvånarna.

Beräknade investeringskostnader ligger på ungefär 214 miljoner och en driftskostnad på 71 miljoner per år.

Förslag 3:

Här behålls skolorna i Nossebro och Jonslund. Samtidigt ändras upptagningsområdet för att få till två jämnstora F-6 skolor. För detta behöver skolan i Nossebro rustas upp och i Jonslund behövs då en om- och nybyggnation.

Fördelar: Skapar förutsättningar för att bibehålla god kvalitet. Alternativet ger tillräckliga stordriftsfördelar och minskar sårbarhet. Ökar förutsättningarna för samarbete och samverkan kollegor emellan. Ökade valmöjligheter för elever. Alternativet visar på handlingskraft och samtidigt hänsyn till elevernas närhet. Alternativet ger förutsättningar för befolkningstillväxt i kommunens östra delar.

Nackdelar: Risken finns att befolkningsökningen uteblir och därmed gör alternativet ekonomiskt ohållbart. Risk att alternativet skapar upprördhet bland kommuninvånarna.

Här beräknas investeringarna kosta närmare 239 miljoner, och driftskostnaden beräknas hamna på ungefär 74 miljoner per år.

Utredningens huvudalternativ: Centralisera skolan till Nossebro

I samtliga fall har utredningen utgått ifrån en befolkningstillväxt på 10 procent.

Artikeltaggar

Bredöls skolaEssunga kommunJonslunds skolaNossebro skolanNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.