Hoppa till huvudinnehållet

Utredningens huvudalternativ: Centralisera skolan till Nossebro

Publicerad:
Om politikerna går efter utredningens förslag blir det många barn på Nossebro skolan framöver.
Om politikerna går efter utredningens förslag blir det många barn på Nossebro skolan framöver. Foto: Mattias Olsson

Beslutet om skolornas framtid i kommunen närmar sig. En utredning av konsultföretaget EY föreslår nu tre möjliga vägar framåt, men lyfter fram förslaget om att centralisera skolverksamheten till Nossebro som det mest fördelaktiga.

I sammanfattningen konstateras att verksamheten i nuläget fungerar väl. Men utredningen anser att en kommande befolkningsökning inte är ett argument för att behålla ytterskolorna. "Eftersom dessa fortsatt skulle vara för små för att långsiktigt säkerställa kvalitet och resurseffektivitet jämfört med en centralisering", går det att läsa i rapporten.

Stordriftsfördelar

Utredningen lyfter fram att en centralisering skulle ge bättre möjligheter att nyttja resurserna, som till exempel elevhälsans övergripande funktioner. Det konstateras att en centralisering ger både stordriftsfördelar och synergieffekter.

Utredningens tre förslag

Att flera av kommunens lärare går i pension inom de kommande tio åren talar för en centralisering enligt utredningen, då man tror att det kommer att bli svårare att säkerställa en lika god behörighet på små skolenheter.

Se över utemiljön

Men utredningen lyfter även fram farhågor med en centralisering. Till exempel hur känslan av ett mindre sammanhang skulle kunna bibehållas i en större enhet. Det går även att läsa att Essunga i så fall även behöver se över den pedagogiska inne- och utemiljön.

Oavsett vad politikerna kommer att besluta sig för står en sak säker. Det kommer att kosta. Minst 200 miljoner kronor kommer att behöva läggas på investeringar oavsett vad man väljer för alternativ.

Att utredningen anser att en centralisering av skolorna till Nossebro har flest fördelar behöver inte innebära att det är det alternativ som politikerna sedan kommer att besluta sig för. En fråga man måste väga in är hur en centraliserad skola går ihop med målet om 10 000 invånare.

Nästa torsdag

Nästa torsdag hålls ett informationsmöte om skolutredningen, där politikerna kommer att lämna mer besked. Exakt vad för besked man kommer att lämna är oklart.

– Det får man reda på på torsdag, säger kommunalrådet Daniel Andersson (M).

Artikeltaggar

Bredöls skolaEssunga kommunJonslunds skolaNossebro skolanNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.