Hoppa till huvudinnehållet

Ingen kränkning när elevs telefon omhändertogs

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var inte fråga om kränkande behandling när en lärare omhändertog en elevs mobiltelefon på De la Gardiegymnasiet i fjol. Det har Skolinspektionen slagit fast.

Händelsen i fråga inträffade på en lektion i början av höstterminen 2019 när en elev inte ville lämna ifrån sig sin mobiltelefon. På skolenheten säger ordningsreglerna att undervisningen ska vara mobilfri med hänsyn till trygghet och studiero, och när eleven trots tillsägelser inte lämnade ifrån sig mobilen tog läraren hand om den och låste in den i rummet intill.

Eleven upplevde sig kränkt av skolpersonalen vid denna händelse, liksom vid ett antal andra tillfällen senare under läsåret. Det har framkommit i en anmälan om kränkande behandling som inkom till Skolinspektionen i början av sommaren.

De ytterligare händelserna ansåg Skolinspektionen redan initialt inte utgjorde kränkande behandling varför de inte utreddes vidare. När det gäller mobilincidenten efterfrågade man dock en redogörelse för händelseförloppet från kommunen, vilket NLT rapporterade om i juli.

Elev kände sig kränkt av lärare

Nyligen kom Skolinspektionen beslut i ärendet och det är till Lidköpings kommuns favör: "Det är inte visat att Lidköpings kommun brutit mot bestämmelserna om disciplinära åtgärder eller skyldigheten att motverka kränkande behandling. Det är heller inte visat att kränkande behandling av skolpersonal har förekommit."

Artikeltaggar

LidköpingLidköpings kommunNyheterSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.