Vi är för ett fritidshem - inte emot ett HVB-hem

Insändare
PUBLICERAD:
Fritidshemmet Bojen blir HVB-hem.
Foto: Thomas Kühnel

Filsbäck behöver inte skämmas.

Varför inte, jo för att det diskussionen egentligen handlar om att vi i Filsbäck är för fritidshem. För oss är inte frågan för eller emot HVB-hem.

Många av oss har valt att bo i Filsbäck på grund av läget. Att få närheten till skogen och stranden på ett lagom avstånd från centrum men ändå inte riktigt på landet. Från Filsbäck kan man lätt cykla eller åka buss in till centrum. Man har alltså inte varit beroende av bil i alla situationer. När fritidshemmet lades ner i Filsbäck så innebar det problem för många. Nu kunde man inte längre lämna sina barn på fritids utan att vara beroende av bil. Barnen går nu på fritids i Vinninga. Mellan Filsbäck och Vinninga finns ingen cykelväg och heller ingen kollektivtrafik. Föräldrar måste nu ta bilen för att lämna barnen på fritids, om man nu har bil/bilar eller ens körkort. Nu tänker säkert ni att så är det ju för många, inte bara de som bor i Filsbäck. Skillnaden är att för oss som bor i Filsbäck har förutsättningarna ändrats. Man har kunnat bo i Filsbäck utan att ha körkort eller bil. Nu går inte det längre. Dessutom så planerar kommunen att släppa nya tomter i Filsbäck. Det kommer bli flera barnfamiljer i Filsbäck som kommer att ha behov av fritidsplatser. Vi tycker därför att det rimmar dåligt med att lägga ner fritidshemmet. Dessutom ökar nu trafiken i Lidköping. Måste man ta bilen till fritidshemmet så kommer man sedan fortsätta med bilen till sin arbetsplats. Färre kommer att cykla och åka buss. Det rimmar ju illa med kommunens miljötänk. Kommunen har sagt att de ska hålla möjligheterna öppna för att åter ha fritisdshem i Filsbäck. Det fanns inga andra planer för huset där fritids har bedrivits fick vi höra. Men plötsligt vände kommunen! Huset skulle användas som HVB-hem. Vi Filsbäcksbor såg hoppet om ett fritidshem försvinna i tomma intet. Därför försökte vi få svar av kommunen om hur de tänker kring fritidshemmet i Filsbäck. Flera gånger har frågan lyfts i NLT och när kommunen till sist svarade handlade det om att Filsbäcksborna var mot HVB-hemmet. Hela frågan riktades helt plötsligt om!

Vi vill ha ett fritidshem! Lokalen finns och är redan anpassad för den typen av verksamhet. Därför är vi fortfarande för fritidshem. Vi hoppas att kommunen hittar en annan möjlighet för HVB-hemmet. Det är inte barnen som behöver stöd som vi är emot.

Marie

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.