Hoppa till huvudinnehållet

Olika syn på förskolans resurser i Skara

Publicerad:
 Therese Kristiansson (S) och Lotta Grönlund Plöen (M) debatterade förskolan i Skara kommunfullmäktige.
Therese Kristiansson (S) och Lotta Grönlund Plöen (M) debatterade förskolan i Skara kommunfullmäktige.

Skaras förskolor behöver mer resurser.

Så långt är den politiska ledningen och oppositionen överens. Däremot har de olika syn på hur det ska gå till.

Vart tog den kraftiga ökningen av skolans resurser som alliansen utlovat vägen?

Den frågan, ställd av S-politiker Therese Kristiansson till barn- och utbildningsnämndens ordförande Lotta Grönlund Plöen (M), var utgångspunkten för en debatt i kommunfullmäktige om de kommunala förskolorna och deras förutsättningar.

– Det är dags att den politiska ledningen talar om vilka ambitioner de har när det gäller förskolans resurser, sa Therese Kristiansson.

Att Skaras förskolor är i behov av ökade resurser är ingen nyhet, konstaterade Lotta Grönlund Plöen.

– Där är vi helt överens. Ansvaret ligger sedan på politiken att försöka göra något åt det.

En utsträckt hand

Therese Kristiansson har bland annat pekat på att Skara kommun inte höjde förskolans anslag i samma takt som andra kommuner under 2019.

– Det finns självklart ett svar på det, nämligen att antalet barn i förskolan inte ökade under 2019. Färre barn innebär ju också mindre tilldelning, sa Lotta Grönlund Plöen.

Hon gav också den rödgröna oppositionen en utsträckt hand, där hon manade till att i en politiks dialog över blockgränser ta vara på det som fungerar och gemensamt arbeta för att förbättra det som fungerar mindre bra.

– För att det ska gå måste vi ta ett gemensamt ansvar. Att sitta var för sig och peka på andras upplevda oförmåga kommer i längden inte att gynna verksamheten.

Utvecklingen oroar

Therese Kristiansson välkomnade att politikerna är överens om att förskolan behöver mer resurser.

– Men jag får ändå känslan att ni är nöjda. Jag kan säga att vi inte är nöjda, vi ser med oro på utvecklingen.

Hon köpte inte heller Lotta Grönlunds Plöens förklaring om att det var färre inskrivna barn som lett till mindre tilldelning.

– Du hänvisar till till kostnaden per inskrivet barn, inte till totalsumman. Det är den jag efterfrågar, du har inte svarat på varför den inte har ökat.

Therese Kristiansson hade själv svarat; det handlar om prioriteringar:

– Antalet heltidstjänster i förskolan har minskat med tio sedan ni tog över. Jag tror att vi har samma mål, men vägen dit är olika sa hon.

Mål och ambitioner

– Det är lätt att tro att kvalitet endast handlar om pengar, så är det inte. Vi har ställt höga mål, vi har ambitioner, replikerade Lotta Grönlund Plöen.

Och fick ett viss medhåll:

– Kvalitet är inte enbart resurser. Men fråga personalen i förskolan om de verkligen kan upprätthålla kvaliteten när de har blivit av med tio tjänster, sa Therese Kristiansson.

Lotta Grönlund Plöen fick sista repliken:

– Vår ambition är att förskolan i Skara ska vara ett föredömen för andra kommuner. Vi tar ansvar. Vi har ambitioner. Vilka är era?

Artikeltaggar

FörskolorLotta Grönlund PlöenSkaraSkola och utbildningTherese Kristiansson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.