Hoppa till huvudinnehållet

Corona nytt bakslag för Esplanadteatern

Publicerad:
Efter fjolårets ekonomiska bekymmer kom corona som ett nytt bakslag för Esplanadteatern. "Vi får kämpa för att få året att gå ihop", konstaterar teaterpedagog Gabriella Jakobsson.
Efter fjolårets ekonomiska bekymmer kom corona som ett nytt bakslag för Esplanadteatern. "Vi får kämpa för att få året att gå ihop", konstaterar teaterpedagog Gabriella Jakobsson. Foto: Thomas Kühnel

Ett extra kommunalt bidrag räddade Esplanadteatern ur fjolårets ekonomiska knipa. Sparåtgärder vidtogs och läget såg ljusare ut. Sedan slog corona till.

– Det blev ett nytt bakslag. Nu får vi återigen kämpa för att få året att gå ihop, säger Gagriella Jakobsson.

Efter det akuta krisläge som rådde i slutet av 2019 vidtogs åtgärder på Esplanadteratern för att få ordning på ekonomin, både i form av minskade kostnader och en satsning på verksamhet som skulle generera intäkter. Så det var med sällsynt dålig tajming som corona kom och stoppade inflödet i kassan.

– Redan innan var det knapert och det har inte blivit bättre. Vi har ju förlorat alla hyresintäkter (från skolor och andra externa aktörer, reds anm) och alla publikintäkter det senaste halvåret, säger Gabriella Jakobsson och nämner det det uteblivna sommarspelet som ett kännbart avbräck.

– Vi har fått söka pengar från Kulturrådet och från Sparbanksstiftelsen för att få det att gå ihop någorlunda. Vi har fått lite så att vi ändå har kunnat hålla igång så här långt, problemet är hur vi ska få pengarna att räcka året ut.

Men Esplanadteatern satsar ändå offensivt trots det ovissa läget.

– Nu ska vi ändå köra Klas Klättermus här i höst. Vi kände lite nu att vi gör en chansning även om vi inte kan ta in så många, att det ändå är värt det för att hålla igång verksamheten. Vi sa att vi gör detta oavsett om det är 50 personer som gäller eller om de höjer till 500.

Artikeltaggar

CoronavirusetEsplanadteaternGabriella JakobssonLidköpingNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.