Rektorn är igång med planeringen: "Ska bli en intressant resa"

Publicerad:
"Det är såklart en lättnad när det äntligen är klart", säger Thomas Roos efter att Olinsgymnasiet fått tillstånd att etablera en gymnasieskola i Götene. Foto: Jens Fritzson

För Thomas Roos, rektor på Olinsgymnasiet Götene, intensifieras nu jakten på att rekrytera lärare och elever, marknadsföra skolan och knyta kontakter i näringslivet.

– Det märks att det är ett stort intresse för etableringen i Götene och detta ska bli en intressant resa, säger han.

Den 10 augusti påbörjade Thomas Roos sin rektorstjänst och första tiden har han planerat och lagt kursplaner för alla utbildningar fram till 2025. Efter Skolinspektionens besked kan både han och skolan ta nästa steg.

– Jag har inte tänkt någon annan tanke än att skolans ansökan skulle bli beviljad, men det är såklart en lättnad när det äntligen är klart. Nu måste vi snabbt ut med mycket information och marknadsföra oss, speciellt eftersom skolan inte finns just nu.

KLART: Gymnasieskola får starta i Götene

"Ingenting som grämer"

Olinsgymnasiet ansökte om fem program, men Handels- och administrationsprogrammet fick dock ge vika. Enligt skolans huvudman Kristian Wejshag har Lidköpings kommun motsatt sig Olinsgymnasiets planer på att starta programmet i Götene.

– Det är ingenting som grämer mig utan jag har fullt fokus på de fyra programmen vi har. Däremot kommer just det programmet från och med 2022 moderniseras och byta namn till Försäljning och service. Jag utgår ifrån att vi kommer söka det då, säger Roos.

Skolchefen efter beskedet om gymnasieskolan i Götene: "Det blev ett glädjetjut"

200 elever på sikt

När det nu står klart vilka fyra yrkesprogram gymnasiet kommer att ha underlättar det förstås Roos arbete.

– Nu har jag underlaget för vilka tjänster som behövs. Första året är det inte så många lärartjänster, men desto fler när skolan ska växa till år två och tre. Första året är målet 50-60 elever och år tre närmare 200.

Eleverna blir sedda

Han ser också en fördel med en mindre skolenhet.

– På Olinsgymnasiet i Skara går 200 elever och det blir familjärt på ett helt annat sätt än på större skolor. Här kommer eleverna verkligen bli sedda och jag som rektor kommer kunna namn på alla elever. Vi kommer att locka elever från Götene och grannkommunerna.

Ponera att ni får alldeles för få elever, kan det bli så att ni skjuter upp skolstarten ett år?

– Jag tänker inte i de banorna. Jag kan inte jobba och utgå ifrån att vi får för få elever. Förhandsundersökningen som vi har gjort visar att det finns intresse för att fylla skolan. Vi har dessutom en intressant och lockande fotbollsprofil där elever från alla våra yrkesutbildningar kan utöva sin sport på skoltid.

Nya rektorer till Olinsgymnasiet: "Drömvärvningar"

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)NyheterOlinsgymnasietSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare