• idag
  22 okt
  13°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hamnstaden, skolexempel på usel planering

Insändare
PUBLICERAD:

I NLT 18 september kunde vi läsa om den senaste skandalen i Hamnstadsfrågan. Förekomsten av bly i delar av området är så stor att det är en uppenbar hälsorisk att beträda det. Det finns två huvudansvariga för det totala haveriet i hur projektet har drivits. Kjell Hedvall kommunstyrelsens ordförande under hela planeringsprocessen och hans efterträdare Jonas Sundström som var ordförande i samhällsbyggnadsnämnden under samma period.

Begreppet alternativa fakta började användas 2016 i samband med den amerikanska presidentvalskampanjen men Donald Trump var tvåa på bollen. Kjell Hedvall visade 2011 i sin blogg prov sin på hur dessa kan användas:

”Nu startar vi upp Hamnstaden

Får med Kinnekulle i bakgrunden. Det är tider det… Kommer säkert att bli ett utflyktsmål för alla barn. Någon ifrågasatte hur vi kunde låta får beta på förorenad mark. Fantasier är lätt att åstadkomma. Det finns inga föroreningar i denna mark. Man tror tydligen att vi inte haft några regler i Sverige tidigare. Utfyllnadsområdet består av jord och sten blandat med porslin från Rörstrand”

Denna lättsinniga inställning till fakta har präglat hela processen från starten för 20 år sedan och har hittills kostat Lidköpingsborna uppemot 200 miljoner. Undersökningarna om förutsättningarna för att använda området skulle givetvis startat omgående efter att de första visionerna presenterats. Moderaterna insåg för sex år sedan att det var oansvarigt att låta den här pengarullningen fortsätta och krävde i juni 2014 att hela projektet skulle stoppas då vi såg kostnaderna rusa iväg och problemen torna upp sig.

Svante Hemberg (M)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.