Hoppa till huvudinnehållet

Hålegården - bygdens samlingsplats

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Hålegården är bygdens samlingsplats och drivs av Håle intresseförening.
Hålegården är bygdens samlingsplats och drivs av Håle intresseförening. Foto: Emma Hjorth

Hålegården ligger och ruvar på en hundraårig historia. NLT har träffat ordföranden i den för några kanske okända föreningen Håle intresseförening, för att damma av historien om det gamla skolhuset som gick från församlingshem till samlingsplats för sockenbor.

1907 byggdes Håles småskola. Innan dess hade småskoleeleverna fått hålla till i ett mindre hus på Ungegården. 1966 upphörde både Håles små- och folkskola, och Håleeleverna fick i stället gå i Särestads eller Flakebergs skolor, innan även dessa skolor lades ner för att flytta undervisningen in till centralorten och Centralskolan.

När Håles skolor lades ner gick de skilda öden till mötes. Folkskolehuset blev bostadshus. Den något nyare småskolan togs över av pastoratet och blev församlingshem för Håle församling, den så kallade Hålegården.

Anknytning till socknen

I slutet av 90-talet ville kyrkan göra sig av med församlingshemmet, och Hålegården skänktes därför till den nybildade föreningen Håle intresseförening.

Byggnaden var i behov av renovering och tack vare gåvor från privatpersoner samt ett testamenterat arv kunde Hålegården rustas upp. I dag är den därför ett givet val av lokal för många sockenbor - och även utsocknes - när lite större kalas ska hållas. Hålegården och intresseföreningen är inte med i bygdegårdarnas riksförbund, men lokalerna kan ända hyras på samma sätt som "vanliga" bygdegårdar kan. I lokalerna kan man även regelbundet få se Tängs vävstugas vävda alster.

Håle intresseförening sköter även den intilliggande ödekyrkogården.

Under verksamhetsåret 2019 var medlemsantalet i Håle intresseförening drygt 70 personer och medlemmarna har haft många aktiviteter att delta i genom åren. Julgransplundring, midsommarfirande samt Grästorpsrevyn-besök för att nämna några av sysslorna som föreningen ägnat sig åt.

– Man måste inte bo i Håle för att vara med i intresseföreningen, men någon anknytning bör man kanske ha, berättar den sittande ordföranden Bengt-Åke Brolin.

Inga-lill Andersson och Thomas och Marita Axelsson är några av de drivande i Håles intresseförening. I somras ordnade de bland annat en trivselstund med cykling och hamburgare. Saknas på bild gör Göran Andersson.
Inga-lill Andersson och Thomas och Marita Axelsson är några av de drivande i Håles intresseförening. I somras ordnade de bland annat en trivselstund med cykling och hamburgare. Saknas på bild gör Göran Andersson. Foto: Privat

Artikeltaggar

HåleHåle intresseföreningHålegårdenMera

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.