Hoppa till huvudinnehållet

Två års paus räckte för Anneli

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Anneli Oscarssons tre egna hundar ställer ofta upp som modeller.
Anneli Oscarssons tre egna hundar ställer ofta upp som modeller. Foto: Privat

Anneli Oscarsson lämnade Göteborg för Grästorp. Landet lockade. Att hon skulle hamna i hundbranschen igen då hon lämnade i Göteborg, hade hon inte räknat med.

Efter att ha jobbat med hundar i 20 år kände Anneli Oscarsson att det fick räcka. Tillsammans med sin dåvarande man drev hon Kvibergs hundskola i Göteborg. Där höll de flera olika sorters kurser, allt från valpkurs till lydnadsträning. I en av lokalerna hade Anneli dessutom ett hundtrim.

– Jag har alltid gillat hundar, och alltid velat ha en egen. Jag tycker att det är kul att klippa och var intresserad. När jag började fanns det ingen utbildning, som det gör nu när "hunderiet" har exploderat. Jag fick göra praktik på olika salonger. I början fick jag bara sopa hundhår, sen föna pälsen, formklippa öron och så vidare. Det visade sig att jag har rätt fallenhet för det, säger Anneli.

Anneli och hennes dåvarande man valde att gå skilda vägar och Anneli lämnade hundskolan och trimmet. Hon kände en stark längtan ut på landet. Eftersom hon hade syskon i Grästorp blev valet enkelt. För två år sedan gick flyttlasset och tillsammans med sina två döttrar och tre hundar blev hon snart grästorpare. Hundarbetet lämnade hon lättad bakom sig.

– Jag hade gjort det i 20 år. Jag var less på att klippa.

I stället börjande Anneli arbeta som boendestödjare i Lilla Edet. På jobbet arbetar hon dygn, vilket innebär att hon har flera lediga dagar i veckan. Skönt till en början, men efter två år började det killa i fingrarna igen.

– Jag kände att jag ville passa på att göra något när jag ändå var ledig, göra något vid sidan av.

Detta "något" blev att så smått börja klippa hundar. Och hålla några hundkurser. Igen. Men skillnaden mellan storstaden Göteborg och lilla Grästorp är tydlig:

– Det känns kul att börja med det igen efter två års paus. Men det är inte så stora grupper som i Göteborg. Där kunde vi ha fem, sex valpkurser igång på samma gång med tio deltagare i varje, och platserna var fyllda efter några dagar. Här har jag kanske fem deltagare i gruppen, och när kursen är slut så är det slut.

Innan NLT lämnar Anneli får hon besök av den sex månader gamla Rio, en blandrashund som ska bli klippt för hand. Matte lämnar honom och Anneli påbörjar arbetet med van hand.

– Jag trodde att jag skulle ha glömt hur man gör efter två år. Det här är som pyssel och terapi, handen klipper av sig själv. Jag gör mitt bästa, det gör jag alltid, berättar hon medan lille tålmodige Rios nya frisyr växer fram.

Artikeltaggar

GrästorpMera

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.