Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Gymnasieskola får starta i Götene

Publicerad:
Wejshag menar att Skolinspektions ja till en friskoleetablering i Götene är en stor milstolpe för Olinsgymnasiets utveckling.
Wejshag menar att Skolinspektions ja till en friskoleetablering i Götene är en stor milstolpe för Olinsgymnasiets utveckling. Foto: Thomas Kühnel

Olinsgymnasiet har fått tillstånd av Skolinspektionen att starta friskola i Götene från och med nästa läsår.

– Detta är en stor milstolpe i Olinsgymnasiets utveckling och jag är såklart både glad och stolt i dag, säger huvudmannen Kristian Wejshag i ett pressmeddelande.

Skolinspektionen har nu alltså gett grönt ljus för satsningen som innebär att Götene får en egen gymnasieskola redan från och med nästa läsår (21/22).

Olinsgymnasiet Götene kommer finnas i byggnaden som i dag är mer känd som Västerbyskolan. Den kommer att ge plats till cirka 200 elever när skolan är fullt utbyggd.

Nämnd positiv till friskoleetablering i Götene

Framöver väntar omfattande renoveringar och anpassningar innan Olinsgymnasiet Götene slår upp dörrarna för elever och personal om drygt tio månader.

Följande program kommer att erbjudas i Götene från och med nästa läsår:

- Barn- och fritidsprogrammet

- Bygg- och anläggningsprogrammet

- Fordon- och transportprogrammet

- Industritekniska programmet

"Positivism från dag ett"

Det var i november 2019 som Wejshag presenterade planerna på en gymnasial friskola i Götene. Han är av förklarliga skäl nöjd över att ansökan äntligen gått igenom.

– Vårt arbete med att etablera Olinsgymnasiet Götene har från första stund känts helt rätt. Den positivism vi mötte från dag ett har genomsyrat hela arbetet och det är naturligtvis tack vare Götenes duktiga tjänstemän och politiker, och inte minst drivande krafter ute hos företagen, som detta nu blir verklighet, säger han.

Unik fotbollsprofil

Olinsgymnasiet Götene kommer även erbjuda en unik fotbollsprofil redan från skolstarten i augusti 2021. Johan Persson, licensierad i Svenska Fotbollsförbundets tränarutbildning UEFA B, blir huvudansvarig tränare och lärare för ”Olins Fotboll”.

För att öka tillgängligheten och möjligheten för elever att enkelt och smidigt komma till skolan kommer Olinsgymnasiet har egna busslinjer dagligen till skolan. En busslinje är redan fastställd och denna kommer att starta i Skövde och via Varnhem, Axvall och Skara ta eleverna direkt till skolans entré i Götene.

Olinsgymnasiet ansökte även om att få Handels- och administrationsprogrammet, men där har man emellertid fått avslag.

Nya rektorer till Olinsgymnasiet: "Drömvärvningar"

Artikeltaggar

GöteneKristian WejshagNyheterOlinsgymnasietSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.