Hoppa till huvudinnehållet

Ingen majoritet för gratis kollektivtrafik i Vara

Publicerad:
Motionen från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Vara avslogs.
Motionen från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Vara avslogs. Foto: Katarina Kresak

Vänstern och Socialdemokraterna vill erbjuda gratis kollektivtrafik till personer över 65. I kommunstyrelsen finns dock ingen majoritet för förslaget.

Idag erbjuder Vara kommun gratis kollektivtrafik inom kommunen till personer över 75 år genom ett seniorkort. Det gäller på Västtrafiks linjer och på så kallad närtrafik, vilket är beställd kollektivtrafik från den rena landsbygden, där det inte går några bussar, till vissa hållplatser i några av kommunens tätorter.

I en gemensam motion från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna signerad Egon Frid och Fredrik Nelander var förslaget att sänka åldern och erbjuda seniorkorten till alla över 65 år.

De skrev att i och med att Västtrafik nu gör om zonsystemet kommer seniorkortet att gälla inom ett större område. Dessutom vill de ge kommunstyrelsens ordförande uppdraget att lyfta frågan med grannkommunerna inom V6-samarbetet.

Vill inte ta på oss utgifter

Hittills har kommunstyrelsen sagt sitt om motionen. Efter votering där HVKB stödde förslaget från S och V beslutade styrelsen dock att föreslå avslag.

Först och främst är kollektivtrafikfrågor ett regionalt ansvar, menar kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic (M). Den ekonomiska situationen för kommunen gör också att man måste vara försiktig.

– När vi vet att det kommer att se ut som det gör framöver vill vi inte ta på oss mer utgifter, säger Gabriela, som framhåller att Vara redan nu erbjuder seniorkort till dem över 75.

– Det är mer än våra grannkommuner Essunga och Grästorp. Av kommunerna i Skaraborg är det bara Lidköping och Falköping som erbjuder gratis kollektivtrafik till 65-åringar och det är kommuner som har stadstrafik, säger hon.

Frågan avgörs slutligen av fullmäktige.

Artikeltaggar

KollektivtrafikPolitikVara kommunVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.