• idag
  22 okt
  13°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stoppa bidrag till Ibn Rushd

Insändare
PUBLICERAD:

Lidköpingsmoderaterna kräver stopp av bidrag till studieförbundet Ibn Rushd.

Debatten om Ibn Rushd som studieförbund pågår för fullt i Sverige och flera kommuner har redan satt stopp för deras bidrag. Nu senast i Göteborg där flertalet partier ställt sig bakom ett stopp med omedelbar verkan.

Anledningar till att Ibn Rushd inte ska få del av kommunala ersättningar är många. Organisationen har bland annat bjudit in utländska företrädare kända för antisemitism, kvinnohat och homofobi.

Ett exempel är att man 2018 bjöd in Noureddine al-Khademi, även känd som Imam Jihad. Al-Khademi har bland annat hetsat mot homosexuella och uppmanat muslimer att resa till Syrien och utkämpa heligt krig (jihad). Han anlitas fortfarande av Ibn Rushd i bland annat Helsingborg.

En annan anledning till att man bör stoppa bidragen är att två av Ibn Rushds medlemsorganisationer, Islamiska Förbundet och Sveriges unga muslimer har fått sina statsbidrag indragna på grund av att deras ”verksamhet inte är förenlig med respekten för demokratins idéer”, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Islamiska förbundet i Sverige tillhör paraplyorganisationen Federation of Islamic Organisations in Europe grundat av Muslimska Brödraskapet.

I Lidköpings kommuns regler för föreningsbidrag nämns både i syfte och i kriterierna ord som jämlikhet, jämställdhet, motverka diskriminering, motverka trakasserier och våld. Detta rimmar illa med det som nu och tidigare framkommit av nationella myndigheter och i media om Ibn Rushds verksamhet.

Moderaterna kommer på kultur och fritidsnämndens nästkommande arbetsutskott kräva att bidragen stoppas omedelbart. Vi utgår ifrån att det finns nog med politisk förmåga att orka värna demokratin och stå upp för de värderingar reglerna vilar på.

Moderaterna i Lidköping genom Rasmus Möller

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.